Krizni štab: Produžen jesenji raspust, kovid propusnice od 20 sati

Jesenji raspust za učenike osnovnih i srednjih škola počeće u ponedeljak 8. novembra i trajaće do petka 12. novembra. Kovid propusnice u ugostiteljskim objektima tražiće se od 20 sati, a mera važi od ponedeljka, odlučio je Krizni štab.

Fotoilustracija: frimufilms (www.freepik.com)

„Uvođenje kovid propusnica imalo je značajnog efekta na povećanje vakcinacije pa smo odlučili da proširimo važenje za ugostiteljske objekte od 20 sati“, rekla je Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i ministar posle sednice Kriznog štaba.

Takođe, svi ugostiteljski objekti mogu da rade do 24 sata.

„To smo uveli zato što je u prethodnom periodu i u nekim drugim zemljama primećeno da ako se ograniči do 1-2 sata, organizuju se različita kućna okupljanja i žurke, a na ovaj način je omogućeno da rade 24 sata ovi objekti ukoliko svi gosti nakon 20 časova imaju propusnice. Ovu meru smo proširili i na kockarnice, kladionice, slot klubove itd“, rekla je Kisić Tepavačević.

Za učenike osnovnih i srednjih škola prvi radni radni dan posle produženog jesenjeg raspusta biće ponedeljak, 15. novembar.

Tim za škole apeluje na primenu i drugih mera ograničavanja okupljanja i strogo poštovanje svih drugih propisanih mera prevencije i suzbijanja kovid-19 kako bi odluka o produženju jesenjeg raspusta dala efekat na smanjenje obolevanja od kovid-19 u školskom uzrastu i opštoj populaciji, navodi se u saopštenju Ministartva prosvete.

(Tanjug / RTS)