Krstić: Budžet nije idealan, ali je realan

1
35

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je danas da predlog budžeta za 2014. godinu nije ni idealan, ni najbolji, ali da je realan i da predstavlja jedini mogući put i smer u ovom trenutku.

Foto: Tanjug - Rade Prelić
Foto: Tanjug – Rade Prelić

“Smatram da smo, u ograničenom prostoru u kome moramo da delujemo, postigli maksimum”, rekao je Krstić predstavljajući poslanicima Skupštine Srbije predlog budžeta za narednu godinu i dodao da će predloženim merama biti postignut minimum potreban da država nastavi da normalno funkcioniše.

Kako je istakao, taj minimum je stabilizacija javnog duga, a postavljeni cilj je da se on zadrži na oko 70 odsto BDP-a do 2016. godine.

On je podsetio da će konsolidovani budžetski deficit naredne godine biti 7,1 odsto BDP-a, umesto blizu devet odsto koliko bi bio bez sprovedenih mera, a da će na republičkom nivou deficit budžeta biti smanjen za 0,1 odsto u odnosu na deficit predviđen rebalansom budžeta za 2013.

Krstić je naveo da će u idućoj godini, prema predlogu budžeta, na republičkom nivou prihodi biti 930 mlijardi dinara, što je nominalni rast od 6,5 odsto u odnosu na rebalans, a rashodi 1.112 milijardi dinara, što je rast od 5,8 odsto, dok će deficit biti 182 milijarde, odnosno 4,6 odsto BDP-a.

“Ovo nije ni idealan, ni najbolji budžet već jedini mogući put i smer, odnosno sve što moramo da uradimo da ne bismo imali deficit od devet odsto i da se ne bismo se suočili sa krizom javnog duga za godinu-dve, rekao je on.

Kako je naveo Krstić, predloženim budžetom za 2014, pratećim merama i trogodišnjim planom predviđenim u Fiskalnoj strategiji, to se neće desiti.

(Tanjug)1 KOMENTAR

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime