KUD iz Šarbanovca u božićnom izdanju emisije „Šljivik“ na RTS-u [VIDEO]

Za najradosniji hrišćanski praznik Radio-televizija Srbije pripremila je specijalno izdanje emisije izvorne narodne muzike i igre „Šljivik“ u kojoj su, između ostalih, učešće uzeli i članovi kulturno-umetničkog društva „Branislav Nušić“ iz Šarbanovca. 

KUD-Branislav-Nusic-Sarbanovac
FOTO: www.rts.rs

Uz prigodnu pesmu, svirku i igru i priče o svojim običajima brojni izvođači – stari znanci iz prethodne četiri sezone „Šljivika“, ali i novi čuvari tradicije, zajedno sa voditeljima – glumcima Jelenom Jovičić i Aleksandrom Srećkovićem Kuburom podeliće sa gledaocima radost proslavljanja Božića.

Emisiju će otvoriti pesmom solistkinja iz Leposavića Jovana Barać, a zatim će nastupiti brojne pevačke grupe iz čitave Srbije i regiona: Rusini iz KUD-a „Đura Kiš“ iz Šida, Makedonke iz KUD-a „Toše Proeski“ iz Kačareva, Ukrajinci iz KUD-a „Kolomejka“ iz Sremske Mitrovice, mešoviti hor Ruskog doma u Beogradu, muška pevačka grupa „Đurđevi stupovi“ iz Berana, ženska pevačka grupa KUD-a „Oplenac“ iz Topole i grupa „Piskavica“ iz Piskavice kod Banja Luke.

Uz Narodni orkestar RTS-a gledaoci će uživati u izvođenju pesama čak tri pobednika iz prethodnih sezona emisije „Šljivik“ i pesama Danice Krstić iz Kragujevca, Miše Petronijevića iz Leskovca i Aleksandre Milovanović iz Beča.

Sljivik
FOTO: www.rts.rs

Posebno atraktivni biće i nastupi igračkih grupa: vlaškog KUD-a „Branislav Nušić“ iz Šarbanovca, zatim mladih snaga KUD-a „Golija“ iz Novog Pazara, KUD-a „Stanko Paunović“ iz Pančeva, KUD-a „Oplenac“ iz Topole i KUD-a „Kopaonik“ iz Leposavića.

Kulturno-umetničko društvo „Branislav Nušić“ iz Šarbanovca je i 2012. godine svoje umeće igranja vlaških kola predstavilo u ovoj emisiji na RTS-u.

(RTS/Bor030)