Kultura i u pandemiji korona virusa pronašla put do Borana

Pandemija virusa korona značajno je uticala na kalendar kulturnih dešavanja, koji je ove godine i u Boru bio znatno redukovan.

Umetnost je, ističe Milena Stanojković Kožović, član Gradskog veća, ipak našla način da dođe do svoje publike.

Borske ustanove kulture su mnoga svoja dešavanja i programe morale da odlože, ali su ih ipak približile publici kroz onlajn prezentacije, učinivši ih na mnogim onlajn platformama dostupnijim za sve one kojima su promocije knjiga, izložbe, umetničke i muzejske zbirke i drugi sadržaji poprilično nedostajali.

“Sve tri ustanove kulture koje deluju na teritoriji našeg grada su se potrudile da kroz onlajn platforme prezentuju publici svoje programe i druge sadržaje koje su imale zabeležene tako da su i putem društvenih mreža i sajtova prezentovali svoj rad i nekako se potrudili da ljudima olakšaju taj period pandemije koji je, zaista, i svima nekako psihološki bio težak”,  kaže Milena Stanojković Kožović, član Gradskog veća.

Detalj sa promocije knjige Dušana Nakića

Uprkos aktuelnim epidemiološkim (ne)prilikama neke od manifestacija, poput 16. Festivala vlaške izvorne pesme i 6. Festivala „Zlatno kolo“  su, ipak, održani, ali bez publike.

“Nažalost, ove godine je izostala organizacija tradicionalnih sabora u borskim selima, kao i realizacija projekata svih kulturno-umetničkih društava koje, zbog prirode aktivnosti i epidemiološke situacije, nije bilo bezbedno održati. Ipak, moram pohvaliti saradnju sa svim našim kulturno-umetničkim društvima, sa kojima smo zajednički pratili mogućnost realizacije projekata, kao i činjenicu da su vrlo odgovorno i revnosno pristupili ovoj situaciji”, dodaje Milena Stanojković Kožović.

Detalj sa izložbe skulptura „Portreti života“, autora Milorada Antića-Pirketa u Muzeju rudarstva i metalurgije

Što se izdavačke delatnosti tiče ova godina je definitivno donela izvestan pomak jer je grad pomogao finansiranje tri značajna dela.

„Po prvi put smo realizovali projekte iz oblasti književnosti putem kojih je grad finansirao izdavanje tri monografije naših poznatih sugrađana Milorada Antića Pirketa, Nenada Vasiljevića Neškija i Dušana Nakića Naćkija, čime je borska publika mogla da se upozna sa tri kapitalna dela iz oblasti vajarstva, slikarstva i košarke. Grad je i ove godine učestvovao u finansiranju sada već tradicionalne manifestacije „Sajam etno hrane“ vrlo kreativnog udruženja Vlaha „Primovara“, a koja se održava u Zlotu, kao i nabavci opreme za mlade video i foto entuzijaste kroz projekat „Borani, šta ima?“ koji je sprovelo udruženje Dom omladine Bor”, dodaje većnica za kulturu.

Planova za narednu godinu ima puno, a očekivanja su da pandemija korona virusa konačno bude iza nas. U centru svih zbivanja bi trebalo da budu i jubilarni 60. “Susreti sela”, a očekuje se da budu nastavljene i tradicionalne manifestacije Borsko kulturno leto, Dani Brestovačke banje, Bakljada za 1. maj, sabori po borskim selima…

“Grad će i u narednoj godini nastaviti da na više načina pruža podršku udruženjima iz oblasti kulture, kao i samostalnim umetnicima, kako kroz rad svojih ustanova kulture, tako i putem realizacije ovog konkursa. Svi mi imamo zajednički zadatak da negujemo tradiciju i kulturnu baštinu kojom je naš grad zaista bogat, kao i da omogućimo unapređenje kulturnih potreba i kulturnog života građana”, ističe Milena Stanojković Kožović, član Gradskog veća.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Turistički i kulturni potencijali Bora”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.