Kultura u doba korone u Boru [VIDEO]

Ustanova „Centar za kulturu“ u Boru i pored izrazito nepovoljne godine vezane za čitav niz mera radi sprečavanja širenja virusa korona uspela je da realizuje brojne planirane aktivnosti.

Poštovaoci kulture su ove godine, čini se, i najviše pogođeni jer su izostali koncerti, predstave, programi na koje su Borani, posredstvom Centra za kulturu, i te kako navikli.

„U ovoj 2020. smo uspeli na održimo nivo naših kreativnih radionica u skladu sa epidemiološkim prilikama. Škola glume, škola gitare, škola likovnog obrazovanja je nastavila sa radom tokom čitave godine i zaključno sa novembrom mi smo imali zavidan broj časova koje su uspešno realizovali naši predavači za vreme ove pandemije“, ističe Danijel Čorboloković, direktor Ustanove „Centar za kulturu“.

Pandemija je nažalost pozorišni život u Boru, poznat po dobro odnegovanoj publici, svela na nekoliko dečijih i predstava za odrasle, a u jednom delu sezone bioskop je prikazivao nove hitove na zadovoljstvo publike.

„S obzirom na nemogućnost održavanja programa na otvorenom i zatvorenom prostoru mimo ograničenja koje je doneo republički Krizni i Štab za vanredne situacije grada Bora, uspeli smo da realizujemo dva projekta koja je podržalo Ministarstvo kulture. To su 16. Festival vlaške izvorne pesme i 6. Festival „Zlatno kolo“. Uspeli smo da ih realizujemo bez publike koja je, eto, bila uskraćena za te lepe programe, ali je sve snimljeno i uskoro će biti predstavljeno javnosti“, ističe Čorboloković.

Nažalost, u uslovima kakvi jesu, teško je moguće planirati narednu sezonu, ali u Ustanovi „Centar za kulturu grada Bora“ su optimisti i očekuju da bar naredne godine Boranima ponude sve one kvalitetne programe za sve ukuse i za sve generacije.

„Jedno veliko bogatstvo je iza nas, preko 500 deteta u svim našim radionicama i to nas obavezuje za dalje. Ali, uskraćeni smo imali za mnoge programe,  kao što je manifestacija „Susreti sela“ koja je ove godine trebalo da obeleži 60 godina postojanja a nije mogla da se realizuje zbog nepovoljne epidemiološke slike. Takođe i dan grada, Borsko kulturno leto, Dani Banje, svečane akademije, jubileji, izdavaštvo, ništa od toga nismo mogli da sprovedemo zato što je na snazi bila zabrana okupljanja više od 30 ljudi u slobodnom prostoru“, kaže Danijel Čorboloković, direktor Ustanove „Centar za kulturu“.

Očekivanja su da naredna godina donese bolje prilike, da se sve oblasti ljudskog rada i delovanja nastave kao i pre pandemije kovida, a naročito u kulturi, koja i čini lepšim život pojedinca, ali i donosi u ovoj sivoj svakodnevici, toliko potrebnu lepotu.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Turistički i kulturni potencijali Bora”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.