LDP: U Boru vlada urbanistički haos

Liberalno demokratska partija (LDP) kritikovala je danas lokalnu vlast i od predsednika opštine Bor zatražila informacije o prikupljenim stredstvima za uređenje grada i iznosu koji Rudarsko-topioničarski basen Bor duguje lokalnoj samoupravi.

LDP Logo

U nastavku sledi Saopštenje za javnost LDP-a:

Ovim saopštenjem OO LDP u Boru želi da ukaže na nedostatak javnosti u radu lokalnih vlasti kao vrlo važnog demokratskog principa.

To ima poseban značaj kada s’jedne strane imamo izraženu brigu o decentralizaciji i demagošku retoriku, a sa druge, surovu realnost i stvaranja novih centara moći na lokalnom nivou. Jer, kada bismo imali suštinski decentralizovan sistem i građane koji se pitaju za svoje prioritete u potrebama mi danas u Boru sigurno ne bi imali ovakav urbanistički haos.

Jedini efekat ovog izbornog, urbanističkog šminkanja može da bude rezultat na izborima, ali ne i manja nezaposlenost, privlačenje ozbiljnih investicija i uvođenje reda u funkcionisanju lokalne samouprave, kontrola javne potrošnje i zaduživanja za predizborne projekte…

Aktuelna vlast je u svom mandatu ulepšavala Bor i to je dobro. To jeste sa jedne strane funkcija lokalne samouprave. Ali, u takvoj politici nema poteza koji rešavaju suštinske probleme građana koji se odnose na život, a koji će u narednom periodu biti sve veći i koji će doći do izražaja kada istekne grejs period u kome živimo.

Jesmo za ulepšavanje grada ali smo i za analizu prioriteta i održivosti projekata da nam se ne bi desilo da imamo kuću za lava, ali da nemamo lava, da imamo hipodrom, ali da se na stazi jure psi lutalice. Takvih projekata smo se nagledali devedesetih godina, tako da je od hotela na Crnom Vrhu ostala samo promaja koja duva kroz prozorske otvore, a „Kapija grada“ ima samo jednu vidljivu funkciju, a to je da se ponekad ofarba fasada.

U takvoj situaciji političke stranke kao bitan faktor, kojima su građani dali mandate, nemaju realnu percepciju života i stvarnosti u kojoj se danas nalazimo.

URS predlaže Opštinskom veću na konferenciji za novinare, iako imaju apsolutnu većinu u lokalnom parlamentu, da svaka nezaposlena porodilja dobije 10.000 dinara mesečno. Mi u takvoj situaciji predlažemo da smanje broj članova opštinskog veća na pet i da takvu vrstu pomoći udvostruče.

Okružni odbor DSS sa Borskog jezera šalje poruku da je EU organizacija sa vampirskim ponašanjem, kao zaključak debate o problemima koje imaju građani Borskog i Zaječarskog okruga.

Ostale stranke nemaju vremena za mišljenje. Ili će da pogreše ili će da izgube red kada se deli neka stranačka funkcija, a nazovi opozicija sa Milinkom Živkovićem u ime SNS je više vlast nego Žika i Žikić.

Posledica sumanutih pogleda na život u Boru je još veći broj onih koji su se odselili i onih sa kojima će te majke koje u godini kada im se rodi dete, umesto radnog mesta, dobiti 120.000 dinara, a to isto dete kada postane radno sposobno da se odseli, jedinu komunikaciju imaće preko telefona ili Skypa.

Zato je potreban preokret stanja svesti i načina političkog delovanja.

Predsednik opštine, pa čak i ako se tako ne oseća, u obavezi je da obavesti javnost o prikupljenim sredstvima donacije za koja u Odluci u budžetu opštine Bor za 2011. godinu nije otvorio fond za uređenje fasada u gradu. Obzirom da je Zakon o budžetskom sistemu jasan nameće se pitanje o kojim se inostranim sredstvima radi, da je račun na ime donacije otvoren kod Komercijalne banke ad Beograd, a ne kod Uprave za trezor?
Neka upozna javnost sa istinom, odnosno činjenicama iz kojih se vidi da RTB Bor u restruktuiranju, od 2008. do 2010. godine, samo na ime poreza prema opštinskoj kasi duguje 420 miliona dinara. Javnost nije imala priliku, a on, verujemo da jeste, da pročita izveštaj nezavisnog revizora FI za 2010. godinu. Možda posle toga približi sebi svoju funkciju, ali i sabe građanima koji su ga na kraju krajeva i birali.
Zahtevamo da izađe u javnost i ukaže kolike su obaveze RTB Bor prema opštinskoj kasi, a ne da isti predstavlja kao donatora, koji za uređenje seoskih MZ izdvaja 17 milona dinara, a sa druge strane duguje značajna sredstva budžetu opštine Bor.

To je jedini način da poverujemo kada u URS-u kažu: „URS je uspeo da se izbori da lokalne samouprave same odlučuju o tome šta su im prioriteti i da dobiju mogućnost da same realizuju svoje prioritete“ .

Opštinski odbor LDP Bor