Legalizacija i 130 puta jeftinija

1
50

Bespravno sazidani objekti biće legalizovani po ceni nižoj i do 130 puta, a šansu da ozakone svoje kvadrate imaće i oni vlasnici koji do sada nisu podneli zahtev za naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole, izjavila je potpredsednica vlade Srbije, Zorana Mihajlović.

Foto: www.mgsi.gov.rs
Foto: www.mgsi.gov.rs

Vlasnicima će, uz prijavu, biti potrebna samo dva dokumenta – izveštaj zatečenog stanja i dokaz o svojini, dodala je Mihajlovićeva za današnje “Večernje novosti”.

Ona je rekla i da je reč o novim rešenjima za legalizaciju bespravno sazidanih zdanja, koja bi Skupština mogla da usvoji već u oktobru.

“U Srbiji danas ima ukupno 1.476.433 nelegalnih objekata, što je 30 odsto ukupnog broja izgrađenih zdanja. Takvo stanje je neodrživo, crta mora da se povuče i zato smo pripremili novi zakon o ozakonjenju. Ali, za razliku od dosadašnjih, ovaj zakon će omogućiti svima da brzo, lako i jeftino ozakone imovinu”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da oni koji su već podneli zahtev, a reč je o 771.000 objekata, neće morati da podnose nove, već će, ukoliko imaju potrebna, već priložena dokumenta, platiti taksu u zavisnosti od kvadrature i namene objekata, a nakon toga, imovina će biti upisana u svojinsku evidenciju.

Na konstataciju da za polovinu nelegalnih objekata nisu podneti zahtevi, Mihajlovićeva je odgovorila:

“Za njih, odnosno za vlasnike oko 700.000 objekata važiće takođe jednostavna procedura. Moraće da pribave samo dva dokumenta – izveštaj zatečenog stanja objekta s elaboratom geodetskih radova, kao i dokaz o pravu svojine.”

Upitana koliko će po novim pravilima koštati legalizacija, Mihajlovićeva je rekla da je teško govoriti o konkretnim ciframa, jer je reč o predlogu zakona koji treba da prođe javnu raspravu i, kako se nada, biti usvojen u oktobru u Skupštini.

“Ali, ako su do sada troškovi za legalizaciju stana od 50 kvadrata u Beogradu oko 13.000 evra, po novom zakonu biće i do 130 puta manji”, najavila je Mihajlovićeva.

Ona je rekla i da objekti građeni na klizištima, javnim površinama, zaštićenim zonama i mestima kao što su nacionalni parkovi, neće biti legalizovana, već srušena.

(Tanjug)

1 KOMENTAR

  1. ЗНАЊЕ ПРЕКО ЗНАЊА!

    Каква математичка глупост? Легализација по цени нижој 130 пута јефтинија. То је висока математика. Није ми јасно ко се толико паметно из незнања или превисоког знања излупава. Једна роба ако појевтини за један пута, онај ко је купи не кошта га ништа. Колико пара ће добити онај коме дуг појевтини 130 пута? Питајте госпођу министарку, она је професорка водећег универзитета и дугогодишња министарка, саветница и да не набрајам. Са оваквим високим математичким операцијама не знам где нас води пут. Тражим појашњење, а не морам га добити! Шта ће ми? Изгледа нечијим глупостима нема краја, а воде одговорне ресоре земље. Јадна нам је та земљица, јадна!

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here