Legalizacija kanabisa i u Srbiji?

Od danas se u Hrvatskoj kanabis (sušena marihuana, indijska konoplja) sme koristiti u medicinske svrhe, a u Srbiji se to očekuje do kraja ove godine, najavio je predsednik udruženja „Lekalizacije Srbije“.

razumno.rs
razumno.rs

Do kraja 2015. godine se očekuje izmena Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama koja će omogućiti lečenje kanabisom i u Srbiji.

„Zadovoljstvo mi je da Vas sve obavestim da sam sa visokog i dobro obaveštenog mesta u Vladi Srbije dobio informaciju da će do kraja 2015. godine ova zemlja usvojiti pozitivne zakonske norme i omogućiti svima onima koji se leče uljem kanabisa ili bi želeli da to ubuduće čine – da to rade bez straha od hapšenja i krivičnog gonjenja, slobodno, uz recept i lekarski nadzor“, objavio je na svom facebook profilu Antonije Kovačević predsednik udruženja „Lekalizacija Srbije“.

Takođe je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar nedavno javno podržao ideju o korišćenju marihuane u medicinskim svrhama.

Međutim, ovo ne znači da će se od naredne godine odmah u apotekama naći medikamenti na bazi konoplje, već da će se uz lekarski recept moći kupiti na slobodnom tržištu.

Dokazano je da ulje kanabisa pozitivno utiče na lečenje onkoloških bolesti. Loša vest je da se ipak veliki broj pacijenata ovim lekom snabdeva na crnom tržištu i da za dozu od 5 ml, što je dovoljno za oko dva meseca, plaćaju više od 300 evra.

Slovenija je legalizaciju kanabisa sprovela početkom ove godine.

(Telegraf / Lekalizacija.rs / Bor030)