Lekari Mobilne klinike naredne dve nedelje vršiće preglede u Borskom okrugu

Humanitarna akcija „Mobilna klinika” koju realizuju nevladine organizacije „Narodna diplomatija” i „Ruska humanitarna misija” organizovana je u u gradu Boru i opštinama Borskog okruga, Negotinu, Majdanpeku i Kladovu.

U naredne dve nedelje ruski i srpski doktori specijalisti vršiće medicinske preglede građana grada Bora i opština Negotin, Majdanpek i Kladovo.

Saradnja Rusije i Srbije je nešto apsolutno normalno i prirodno, kaže Aleksandar Konanihin, prvi savetnik atašea za kulturu i humanitarna pitanja u Ambasadi Rusije, i dodaje da imaju želju da se što više druže i sarađuju sa srpskim narodom

„Mi koristimo svaku mogućnost da nešto zajedno uradimo, a posebno nam je drago kada možemo da pomognemo građanima Srbije koji su udaljeni od prestonice i nekih medicinskih centara. Mi mislimo o njima i imamo želju da im pomognemo. Zahvaljujemo se rukovdostvu grada Bora jer smo ovde naišli na razumevanje, podršku, tako da je ovo samo početak naše saradnje”, ističe Konanihin.

Izvršni direktor Regionalnog predstavništva Ruske humanitarne misije na Balkanu, Branimir Nešić predviđa da će tokom ove dve nedelje, koliko će boraviti u Borskom okrugu, obaviti između 600 i 700 pregleda.

„U toku ovih 15 dana pokušaćemo da uradimo ono što već godinama radimo u Republici Srbiji, a to je da zajedničkim snagama ruskih i srpskih lekara dođemo do svakog stanovnika Borskog okruga, do onih koji su nepokretni, koji nemaju zdravstveno, socijalno osiguranje. Da tako pokušamo da pomognemo onima kojima je zaista najteže, a sve to na dobrobit naše zemlje i naša dva bratska naroda”, kaže Nešić.

Predstavnici Ruske humanitarne organizacije i veliki broj njihovih ljudi, prema rečima načelnika Borskog okruga, Vladimira Stankovića, već duže vreme rade na našem terenu izuzetnu misiju koja je vezana za zdravstveni sistem.

„Nama je svaka pomoć dobrodošla i zahvaljujem se što su nam izašli u susret i došli u Borski upravni okrug da budu sa nama u opštinama Majdanpek, Kladovo, Negotin i u gradu Boru”, ističe Stanković.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić zahvalio se ambasadi Rusije, Narodnoj diplomatiji, Ruskoj humanitarnoj misiji i predstavnicima opština Kladovo, Negotin i Majdanpek na izuzetnoj saradnji.

„Mislim da je ovo dobar početak velike saradnje na teritoriji istočne Srbije i mi, kao Grad, smo uvek spremni da sa našim prijateljima iz Rusije razvijamo niz novih starih poznanstava, ali i aktivnisti na teritoriji Bora. Zdravstveni sistem Srbije je veoma dobro organizovan, ali podrška sa strane nam je uvek dobrodošla, pogotovo podrška ruskih lekara specijalista. Grad Bor će u narednom periodu nastaviti aktivnosti koje započinju kroz ovaj projekat”, naglašava Milikić.

Juče su lekari Mobilne klinke obavljali preglede u Boru, dok su danas nastavili svoju misiju u Zlotu. U nekim od borskih sela, kaže doktorka Vesna Radosavljević, direktorka Doma zdravlja u Boru, ponovo možemo da ih očekujemo u periodu od 24. do 28. jula.

„u Mobilnoj klinici rade se preventivni pregledi koji podrazumevaju pregled srca, pluća, merenje pritiska, rađenje EKG-a i glikemije. Te preglede će obavljati doktor koji je došao iz Rusije i koji predvodi ovu humanitarnu akciju i naš doktor specijalista urgentne medicine. Ovo je od velikog značaja za ljude koji nemaju mogućnosti da dođu do bolnice ili nemaju nikakvo osiguranje jer će imati prioritet prilikom obavljanja pregleda. Ali svi građani koji imaju potrebu, mogu da dođu i biće pregledani”, objašnjava dr Radosavljević.

Doktor Viktor Belinski, specijalista anesteziologije i reanimatologoije kaže da ovakve akcije nisu nešto što rade prvi put.

„Pacijenti dolaze u naš sanitet sa različitim pitanjima, nalazima, medicinskom dokumentacijom i mi, u saradnji sa našim srpskim kolegama, pokušavamo da analiziramo sve ono što nam oni pružaju kao informaciju i da ih na odgovarajući način posavetujemo, damo im dalje preporuke, gde da se dalje obrate i kako da poprave svoje zdravstveno stanje. Radi se o otkrivanju nekih oboljenja u začetku ili možemo govoriti o dinamičkom praćenju toka terapije”, kaže dr Belinski.