Lekari Mobilne klinike završili humanitarnu misiju u Borskom okrugu

Humanitarna akcija „Mobilna klinika” koju realizuju nevladine organizacije „Narodna diplomatija” i „Ruska humanitarna misija” u saradnji sa gradom i opštinama Borskog okruga, tokom koje su ruski i srpski lekari obišli Borski okrug i tom prilikom pružali besplatnu medicinsku pomoć i davali medicinske savete građanima, završena je juče.

Mobilna klinika je započela svoju humanitarnu misiju u Boru pre 15 dana, a dan nakon toga nastavila je sa radom u Zlotu. Potom su lekari Mobilne klinike obavljali preglede u Kladovu, Negotinu i Majdanpeku, a poslednjih nekoliko dana svog boravka u Borskom okrugu proveli su u borskim selima Slatina, Luka i Tanda.

Pregledi su, kaže direktorka Doma zdravlja Bor, dr Vesna Radosavljević, bili izvanredno obavljeni od strane doktora Belinskog i ekipe Doma zdravlja Bor.

„Ukupno je urađeno 170 preventivnih pregleda pluća, srca, rađen je EKG, vađena krv za glikemiju, te smo na taj način stekli neki utisak o zdravlju naših pacijenata. Saradnja je bila izuzetna, svi smo zadovoljni i nadamo se da će biti nastavljena”, ističe dr Radosavljević.

Doktor Viktor Vladimirovič Belinski zahvalio se na srdačnoj dobrodošlici i kazao da mu je zadovoljstvo što je imao priliku da prethodne dve nedelje radi sa srpskim kolegama.

„Potrudili smo se da maksimalno plodotvorno provedemo ovo vreme kako bismo pregledali i konsultovali pacijente, a ujedno i razmenili iskustva po pitanju dijagnostike. Ne postoje značajnije razlike između srpske i ruske medicine, uglavnom su razlike u prepisivanju terapije. Milsim da je medicina svuda u svetu jedinstvena, a srpska medicina je na veoma visokom i dostojnom nivou”, smatra dr Belinski.

On je dodao da se nada da je ovaj projekat bio koristan stanovnicima Borskog okruga i zahvalio se kolegama iz Srbije na divnom zajedničkom radu i iskustvu.

Bor je multinacionalna sredina i otvoren je za saradnju sa svim humanitarnim organizacijama i misijama, kaže pomoćnik gradonačelnika Bora, Gojko Džaković.

„Moram da naglasim da imamo odličnu saradnju sa Ruskom humanitarnom misijom s kojom smo razvili niz projekata na korist građana Bora. Nadamo se da ćemo nastaviti saradnju na obostrano zadovoljstvo”, naglašava Džaković.