Ljaljić: Bez većih poskupljenja u 2013. godini

0
26

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić ocenio je da ne očekuje veća poskupljenja u 2013. godini.

Rasim Ljaljić
photo: Novosti

“U ovom trenutku nemamo nikave najave od trgovinskih lanaca da bi moglo da dođe do drastičnih poskupljenja”, izjavio je Ljajić agenciji Beta.

On smatra i da povećanje cena ne bi bio dobar poslovni potez za trgovce u uslovima smanjene kupovne moći građana, jer je za očekivati da se smanji prodaja.

Prema njegovim rečima, država ne reguliše cene i njen zadatak je da stvori ambijent, poboljša konkurenciju i nastavi sa liberalizacijom tržišta jer su to najefikasniji mehanizami za sprečavanje poremećaja na tržištu.

Uredba kojom je marža na osnovne životne namirnice bila ograničena na 10 odsto prestala je da važi 31. decembra. Uredba se odnosila na pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mleko, jogurt, beli kristalni šećer i svinjsko, goveđe i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.

Ljajić je podsetio i da se od 1. januara smanjuju carine na određene industrijske i prehrambene proizvode, što je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i dodao da bi to moglo da znači i pojeftinjenje nekih proizvoda.

Kako je rekao, postoji veliki broj proizvoda na koje će carina biti ukinuta, ali će i na određeni deo proizvoda carina ostati i posle 2014. godine sve dok Srbija ne uđe u EU, da bi zaštitili osetljive prehrambene proizvode.

(Beta)

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here