Long Ji: 2020. će biti godina izgradnje – najavljena ulaganja u rudarstvo, metalurgiju i ekologiju

Generalni direktor „Srbija Ziđin Bor Koper“ (Serbia Zijin Bor Copper) Long Ji (Yi) u novogodišnjem obraćanju javnosti osvrnuo se na prethodnu godinu i najavio je planove kompanije za 2020.

Foto: Kolektiv

On je kazao da je nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor ostvario bolje poslovne rezultate u odnosu na vreme kada je njim upravljala država.

„Godina 2019. bila je puna izazova. Kompanija je uložila mnogo sredstava, savladala brojne teškoće, rešila mnoge probleme, dosta toga promenila i krenula putem uspešnog razvoja.
U poređenju sa 2018. godinom, povećali smo proizvodnju katodnog bakra 24 odsto, prihode za 45 odsto, operativni profit 300 procenata. Stvorili smo uslove za zapošljavanje lokalnog stanovništva, a broj zaposlenih ove godine povećan je pet odsto u odnosu na kraj 2018. Prosečne zarade radnika povećane su 22 odsto i sada iznose 55% više od prosečnog nacionlanog dohotka na niovu Srbije“, rekao je Ji.

Generalni direktor je istakao ulaganja u ekologiju, bezbednost i uslove na radu koji su po njegovim rečima „značajno poboljšani“.

„Povrede su smanjene 43 odsto u odnosu na 2018, naše radno okruženje sada je sigurnije, a životno urednije. Nova zelena površina proširena je na 110.000 kvadratnih metara. Veliki broj zaposlenih učestvovao je u akciji pošumljavanja radujući se što lično doprinose nastanku ekološkog, zelenog rudnika. Zaposleni – i Srbi i Kinezi – ne deleći se na „naše i vaše“, pokazali su radost pri zajedničkom radu i entuzijazam“.

Ji je rekao da će kompanija u 2020. godini raditi na daljem unapređenju proizvodnje i poslovanja iz dodatno smanjenje troškova i povećanja produktivnosti, kao u da će biti ubrzana izgradnja projekata za zaštitu životne sredine i poboljšanje ekološkog sistema.

„Uz snažnu podršku Vlade Srbije i Korporacije rudarske industrije „Zijin“ završićemo tehničku rekonstrukciju i proširenje rudnika u Majdanpeku. Započećemo tehničku obnovu i proširenje „Velikog Krivelja“ i „Jame“, tehničku rekonstrukciju i proširenje Topionice i pokrenućemo ponovo proizvodnju u rudniku „Novo Cerovo“.
Zagledani u budućnost, iako dobro znamo da je pred nama dug put i na njemu teškoće koje treba savladati, postavili smo još više ciljeve koje moramo da dostignemo i imamo puno poverenje u budućnost Kompanije. U narednih nekoliko godina, Kompanija će završetkom tehničke rekonstrukcije, proširenjima i napretkom u oblasti bezbednosti i zaštite životne sredine napraviti veliki kvalitativni skok“, rekao je Ji.

On se zahvalio akcionarima za podršku, zaposlenima za naporan rad, a građanima za razumevanje i poverenje.

„Drage kolege i sugrađani, Bor i Majdanpek su naš zajednički dom i zato zajedničkim snaama krenimo u izgradnju naše bolje budućnosti“, zaključio je Ji.

(Bor030 / Kolektiv)