Lopovi napravili štetu RTB-u od 10 miliona dinara

Nepoznati lopovi pokušali su preksinoć da u krugu Flotacije Veliki Krivelj iz sastava Rudarsko-topioničarskog basena Bor ukradu bakarni kabl. Zbog pohoda kradljivaca prekinuta je i proizvodnja, a šteta se procenjuje na oko 10 miliona dinara.

rtb bor flotacija krivelj
Pogon Flotacije u Krivelju / photo: Kolektiv

U pokušaju da preseku kabl, lopovi su samo uspeli da na pet sati ostave bez struje Flotaciju Veliki Krivelj. Rizikujući svoje živote u potrazi za bakrom koji kasnije preprodaju na crnom tržištu metala, drski lopovi su se spustili u tunel dugačak oko 150 metara između flotacije i filtraže, gde su pokušali da preseku kabl dugačak 50 metara pod naponom, a potom se i razbežali.

U novembru prošle godine na meti razbojnika su bili kablovi koje povezuju pogone rudnika i pumpni sistem. Tada su lopovi pokušali da preseku bakarni kabl kroz koji za potrebe RTB protiče struja pod naponom od šest hiljada volti, u čemu nisu uspeli.

Međutim, i tada su izazvali dvočasovni zastoj u Flotaciji Veliki Krivelj, a šteta izazvana prekidom snabdevanja električnom energijom, zbog čega nije mogla da se prerađuje ruda, bila je veća od šest miliona dinara.

(BLIC)