Lopovi sve smeliji: Nestalo 12 kandelabra ispred „Kapije Bora“

U noći između 2. i 3. novembra nepoznata grupa lopova odnela je sa platoa ispred „Kapije grada“ 12 bandera koje su u trenutku krađe bile pod naponom. Procenjuje se da su ovime Borani oštećeni za više od 1,3 miliona dinara.

ukradene bandere u Boru
Kandelaberi koji su nakada krasili plato Kapije grada

Prema informacija koje su preneli mediji, grupa smelih i veštih lopova ukrala je 12 kandelabra koji su osevetljavali plato ispred tržnog centra „Kapija grada“ na samom ulazu u Bor.

Počinioci su najverovatnije po plen došli kamionom obzirom da je samo jedna bandera teška oko 80 kilograma. Veštom akcijom isečeni su šrafovi kojima su stubovi bili pričvršćeni za betonska postolja, nakon čega su presečeni kablovi za napajanje. U trenutku kada je krađa izvršena bandere su bile uključene.

Čudno je su se lopovi neopaženo odneli plen kada se zna da se radi o prometnom delu grada koji je uz to pokriven kamerama za video nadzor.

Nebojša Janošević, direktor JP „Direkcija za izgradnju Bora“ u čijoj je nadležnosti javna rasveta bio je zatečen onim što je zatekao na mestu gde su se nalazile bandere.

„Bio sam, najblaže rečeno, šokiran kada su mi javili da je ukradeno 12 bandera na jednom od najprometnijih mesta u gradu. Odmah sam sa saradnicima došao na lice mesta i imao šta da vidim: iz zemlje su virile ogoljene žice, a 12 kandelabra, od kojih je svaki težak oko 80 kilograma, jednostavno su nestali, a da to niko nije ni video ni čuo! Svaki košta 110.000 dinara. Prema mom uverenju, bandere su već završile kod nekog otkupljivača otpadnog metala u Boru i već su, najverovatnije, pretopljene“, rekao gospodin Janošević.

Građani ostali bez grejanja zbog krađe podstanice

Gotovo u isto vreme kada su ukradeni kandelabri, lopovi su napravili još jedan „podvig“. U staroj zgradi direkcije Rudnika bakra Bor ukradena je podstanica za grejanje.

„Ušli su u zgradu, sišli u podrum i ukrali kompletnu podstanicu za grejanje, tešku gotovo pola tone“, ispričao je direktor borskog JKP Toplana Živorad Petrović.

Ovom prilikom načinjena je šteta od oko pola miliona dinara,  ali su i građani okolnih građana ostali bez toplotne energije.