Lopovi ukrali kablove i umalo pobili rudare i učenike na praksi

Grupa lopova uspela je prošle noći da ukrade 300 metara kabla preko kog se napaja podzemni rudnik “Jama” i time ugrozi živote rudara i srednjoškolaca koji su u rudniku bili na stručnoj praksi, potvrđeno je novinarima u RTB-u Bor.

Rudno telo “T” borske Jame

“Sreća je da smo krađu primetili pre nego što su zbog nedostatka struje stale pumpe koje crpe vodu iz rudnika. Da se dogodilo suprotno, došlo bi do poplave na dubini od 600 metara čime bi bili ugroženi životi ne samo 55 rudara, već i 14 srednjoškolaca koji su u rudniku bili na stručnoj praksi”, rekao je za agenciju Beta direktor Rudnika bakra Bor Živorad Petrović.

On je objasnio da radnici i deca ne bi mogli biti izvučeni iz “Jame”, jer bi zbog prekida u snabdevanju strujom, stao i lift koji rudare spušta u okno.

“Pošto su lopovi presekli kabl, rudari su ostali neko vreme zaglavljeni u izvoznoj mašini. Krađom kablova direktno su bile ugrožene i pumpe za odvodnjavanje rudnika, pa je najgori scenario, potapanje ‘Jame’, izbegnut pukim slučajem”, naveo je Petrović.

On je dodao da je ogorčen jer do sada nije bilo rezultata u suzbijanju sve masovnije krađe bakra iz pogona RTB Bor, u čijem sastavu posluje “Jama”.

“Više nije u pitanju klasična krađa, niti ekonomska šteta, ovo mogu da nazovem terorističkim aktom jer su direktno bili ugroženi životi rudara i dece koja su bila na praksi. Reč je dobro organizovanim bandama, ljudima spremnim na sve i svašta, a to je problem koji moramo što pre da rešavamo svi zajedno: i tužilaštvo, i SUP, i sudstvo”, upozorio je direktor rudnika.

Petrović je ocenio da je jučerašnja krađa “kap koja je prelila čašu”.

“Više nije pitanje da li će neko da strada, već kada će se to i zaista desiti”, rekao je on.

Prema procenama, pored ugroženih života rudara i dece, šteta je procenjena na više od 40.000 evra.

To je jedan u nizu napada na imovinu RTB-a Bor poslednjih nedelja.

Lopovi su se toliko osilili da ne prezaju ni od fizičkog nasrtaja na stražare “Zaštite”, firme koja obezbeđuje imovinu RTB-a. U dva takva napada, dvojica stražara su povređena.

(Beta)