Magija Bora i okoline na dva točka

Kako izgleda kada Srbiju upoznajete na motoru? Šta je to što vas vodi drumovima do prirodnih lepota znanih i neznanih? Upravo to otkrivaju članovi Stickman Moto Toursa vodeći se maksimom “Vozi iznad svojih granica”.

Članovi Stickman Moto Toursa, ove jedinstvene moto priče, sebi postavljaju izazove, a onda te izazove osvajaju. Nekad su to planine, nekad jedistveni prirodni fenomeni, nekad krajevi naše duhovnosti, a nedavno i “Magija Homolja”.

Ova jednodnevna tura u istočnoj Srbiji povela je njih tridesetak avanturista na put dug 330 kilometara od Svilajnca i Despotovca do Borskog jezera, Žagubice i Homoljskih planina, na turu za koju kažu da je nekako “lična i domaća”.

“Maltene svaku krivinu znamo. Mi smo ovde takoreći domaćini iako nismo iz Bora, ali ima ljudi iz Beograda, Novog Sada i drugih gradova koji ove krajeve ne poznaju, a čarobni su i vredni svakog kilometra”, kaže Slobodan Miloš Stanojević jedan od organizatora moto tura.

Putovanje motorom je, vele, neponovljiva i neobična avantura. Nije to miris benzina, brzina i turiranje motora. To je bela linija na drumu, vetar na licu i uživanje u svakom kilometru.

Upoznati jednu planinu, jedan grad, selo ili okrug,  drum koji krivuda, vidikovac pored puta, ljude na svakom odmorištu i sve to na motoru – jedinstven je i neponovljiv osećaj. I svaki put drugačiji.

Zadovoljstvo koje ovakve rute donose su neprocenljive. Zato ih, vele, drumovi i zovu.

“Najlakše je da kupiš motor. Najteže je da uzmeš posle da ga voziš. A da bi ga vozio to je i vreme i organizacija i ljubav, pa tek onda idu finansije. Zavisi koji stepen hoćeš. Možeš da jedeš sendvič, a možeš i da jedeš u restoranu”, ističe Stanojević.

Pandemija virusa korona malo im je omela planove, ali ih je, kažu, naterala da aktivnije upoznaju zemlju u kojoj žive. Ovog juna uživali su u moto turi “10 planina Srbije”, prvoj internacionalno poznatoj moto turi Srbije i jednoj od najtežih koja se u našoj zemlji vozi.

Uživali su, kažu, u planinama, krivinama, septentinama, a najviše u netaknutoj prirodi. I ova ih je tura “Magija Homolja” vodila kroz prelepe krajolike netaknute prirode istočne Srbije od Svilajnca, Despotovca, Petrovca na Mlavi, preko Kučeva, Majdanpeka do Bora i Borskog jezera…

“Kako bismo saznali zašto kruže glasine o magiji u istočnim delovima Srbije morali smo napraviti jednodnevnu moto rutu „Magija Homolja“. Prilikom ove moto ture uverili smo se da je zaista čarobno voziti tim predelima. Pozivamo sve vas da ih posetite i doživite Srbiju”, ovako na putovanje do istočne Srbije pozivaju zaljubljenike u prirodu u Stickman Moto Toursu.

Okruženo šumama, proplancima i livadama, Borsko jezero, izgrađeno 1959. godine,  zahvata površinu od 30 hektara. Iako je na pojedinim deonicama dubina jezera i do 48 metara, tokom leta voda ove borske lepotice sa temperaturom i do 25 stepeni naprosto mami posetioce, koji na njegovim obalama provode i svoje najlepše letnje dane.

“Imate bajkere, a imate motoriste. Mi smo moto putnici”, kažu nam ovi zaljubljenici u prirodu dok brode drumovima i gledaju koji će deo Srbije ili sveta upoznati.

A Borsko jezero su, kažu, dobro upoznali i doživeli kao svoje, zbog lepote i onog vrednog, a nemerljivog, što puni srce  ljubavlju i uspomenama.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „Turistički i kulturni potencijali Bora“, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.