Majdanpečki ogranak Srbija Ziđin Koper organizovao akciju dobrovoljnog davanja krvi

Čuvši za veliku tragediju u Beogradu i Mladenovcu, rukovodstvo majdanpečkog ogranka Srbija Ziđin Koper i kompanijska Služba bezbednosti i zdravlja na radu, u saradnji sa opštinskim Crvenim krstom, organizovali su danas akciju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Foto: A. Repeđić/Srbija Ziđin Koper

U akciji su učestvovali zaposleni u majdanpečkom ogranku Srbija Ziđin Koper, ali i građani Majdanpeka koje humanitarna organizacija iz ovog grada ima u evidenciji dobrovoljnih davalaca krvi.

„Velika tragedija se dogodila u Beogradu i Mladenovcu. Pogodila nas je ta vest, plakali smo kada smo čuli. Zbog toga smo i organizovali ovu akciju, želja nam je da pomognemo što više. Posebno sam osetljiv na decu, a najmanje što sam mogao da učinim je da dam krv“, rekao je izvršni zamenik direktora Rudnika bakra Majdanpek Guangbin Zheng, koji je sa još 15-ak svojih sunarodnika među prvima stao u red da da krv za povređene đake iz Beograda i ljude iz Mladenovca.

Foto: A. Repeđić/Srbija Ziđin Koper

„Crveni krst ima odličnu saradnju sa majdanpečkim ogrankom kineske kompanije Srbija Ziđin Koper. Zaposleni redovno i masovno učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, tako da rudarska solidarnost nije mit, već realnost koju oni tradicionalno potvrđuju“, rekla je Natalija Trajković iz humanitarne organizacije u ovom gradu.

Na stolicu za davanje krvi je za samo tri sata selo više od 40 zaposlenih u Rudniku bakra Majdanpek, a transfuziolog Dragan Mirijević je siguran da će ovo biti jedna od najuspešnijih akcija dobrovoljnog davalaštva u ovom gradu.

„U Majdanpeku organizujemo ovakve akcije jednom ili dvaput mesečno, a u proseku sakupimo oko 60 jedinica krvi. Nadam se da ćemo sada premašiti tu cifru, prvenstveno zbog saradnje sa kompanijom Ziđin“, kazao je doktor Mirijević.

Uz poruku da “svi treba da se ujedinimo u ovakvom trenutku”, krv je danas sedmi put dala i Majdanpečanka Marina Zarkov Mićić.

Foto: A. Repeđić/Srbija Ziđin Koper

„Redovan sam davalac krvi jer smatram da su ovakve akcije lepe i, pre svega, humane. Mnogo zlodela nas je zadesilo u poslednje vreme, pa bi bilo dobro da se one organizuju češće“.

Sličnog mišljenja je i rukovodilac majdanpečke flotacije Dejan Vukomanović, koji je takođe redovan davalac krvi.

„Jesam doborovljni davalac, ali to i nije toliko važno. Sada treba razmišljati na koje sve načine možemo da pomognemo jer se desila velika tragedija, ne ponovila se“!