Majorka policije govorila o istrazi nestanka devojčice Danke Ilić iz Bora i objašnjavala spekulacije kojima se javnost bavi

Major policije Bojana Otović Pjanović izjavila je da su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova od dobijanja prijave preduzeli sve neophodne mere i radnje na pronalasku devojčice Danke Ilić (2), koja je nestala u okolini Bora. Gostujući u emisiji „Hit tvit“ na TV Pink ona je objašnjavala razne informacije i spekulacije koje su se prethodnih dana pojavljivale u medijima.

Printscreen: TV Pink

Poligraf

Govoreći o medijskim navodima o nestanku devojčice, kao i o detaljima istrage koji su se pojavili u medijima, ona je negirala da je majka Danke Ilić odbila poligrafsko ispitivanja.

Objasnila je da je žena u drugom stanju i da nije bilo efekta da se podvrgne poligrafu jer taj nalaz ne bi bio verodostojan i dodala da i zakon brani poligrafsko ispitivanje trudnice.

Ispitivanje u policiji

Mediji su pisali o tome i da je majka pet puta bila ispitivana u policiji. Majorka navodi da je majka možda i sada u PU Bor i da je to normalno.

„Ona je ključni činilac, prva je bila na licu mesta. Mi smo nebrojni broj put izlazili sa gospođom na mesto događaja da nam razjasni neke činjenice i okolnosti. To je sasvim prirodno. Ne samo da je bila ona, bio je i otac“, kazala je Otović Pjanović.

Dodala je da policija mora krenuti od članova uže porodice kako bi se dobile sve ključne informacije od kojih treba krenuti i proširiti istragu.

Veštačenje telefona

Kada je u pitanu informacija da je majka imala telefon sa velikim brojem izbrisanih poruka i istorijom poziva, majorka policije je odbila da odgovori da li je to sumnjivo samo po sebi i navela da će to pokazati istraga, ističući da policija mora da ispita sve činjenice.

Tunel

Foto: MUP

Policija je u potrazi za devojčicom pretraživala i sedam kilometara dug tunel, zbog čega je zatvoren i dotok vode. Kako kaže, policija je tražila nacrt tog tunela kako bi utvrdila da li postoje prečice i krivine u kojima bi se malo dete moglo preprečiti pre ispusne rešetke.

Potom je, kaže, usledilo zatvaranje dotoka vode i pretraga tunela, čime je utvrđeno da se devojčica tu ne nalazi.

Sigurnosne kamere i „punto“

Medji su pisali i o sumnjivom automobilu „fijat punto“.

„Sva vozila sa kamera su se morala eliminisati i isključiti i sa svakim vlasnikom obaviti razgovor“, rekla je majorka i dodala da je na snimcima bilo više „fijata punto“, ali nijedan poseban.

Kaže da je rađena analiza video snimaka od momenta kada je majka kolima prošla kroz naselje, parkirala se, trenutka kada je primetila nestanak deteta, preduzela traženje, pozvala supruga do poziva policiji.

„Radili smo analizu da li je neko vozilo, da li je neki vozač bio pod dejstvom alkohola, pa je devojčica izletela na ulicu, pa nije video, pa je imao potrebu da skloni telo“, navela je Otović Pjanović.

Rad policije

Ona je u emisiji istakla da je ponosna na Upravu kriminalističke policije i na MUP, na spremnost profesionalaca da budu prisutni na terenu, da se ne štede, i dodala da su oni i sada na terenu.

„Oni i dalje rade, od načelnika Uprave kriminalističke policije, koji je bukvalno u svakom trenutku na telefonskoj vezi, do načelnika službe za suzbijanje kriminala, Nemanje Đurana, koji nosi najveći teret svega u smislu organizacije, koordinacije i zaštite, što je negde kod nas, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, veoma bitno“, navela je Otović Pjanović.

Posebno je istakla prisustvo ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, za kojeg kaže da je i svojim neposrednim prisustvom sa načelnikom Đuranom i drugim načelnicima i timovima profesionalaca koji su došli sa teritorije cele Srbije, na posredan način i učestvovao u pretrazi terena sa svim drugima.

Preispitivanje činjenica

Otović Pjanović je istakla da je eliminisan svaki osnov podozrenja da bi devojčica mogla da bude na tom terenu.

„I dalje kvadovi obilaze, helikopteri nadleću. Nezavisno od toga, kolege i dalje preispituju sve činjenice i okolnosti. Moramo uraditi rekonstrukciju događaja da bismo bili sigurni kako je moglo doći da dete napusti krug objekta“, rekla je majorka policije.

Platforma „Pronađi me“

Ona ističe da nije bilo kašnjenja u aktiviranju platforme „Pronađi me“.

„Aktiviranje platforme je bilo, mislim, u 19 i 10 časova. To apsolutno ne znači da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nisu istog trenutka po prijemu prijave preduzeli preventivno sve neophodne radnje i MUP je istog trenutka aktivirao pojačanu kontrolu prelaska granice u svim mogućim pravcima. Pod pretpostavkom da govorimo o otmici ili da je neko imao nameru da dete prevede u neku drugu zemlju, ja sam 100 odsto sigurna da to nije učinio preko legalne granice“, istakla je majorka policije.

(N1 / Tanjug / Pink)