Manji požar na cevovodu nove fabrike sumporne kiseline

Jutros oko sedam i petnaest u novoj fabrici sumporne kiseline u Boru zapalio se deo cevi od fiberglasa, koja povezuje elektrostatički filter sa sušnim tornjem – oprema kanadske kompanije „SNC Lavalin“. Prema rečima Adela Šediaka, sajt-menadžera kanadske firme koja je i gradila novu fabriku, a i bila nosilac celog projekta nove topionice u Boru, reč je o neznatnoj šteti čiji se uzrok još uvek ispituje.

pozar-sumporna-kiselina

“Tačno je da je došlo do manjeg incidenta, zapalio se deo cevi od fiberglasa i sva je sreća što je borska vatrogasna služba reagovala brzo i na taj način sprečila eventualnu veću štetu. Još uvek ne znamo zašto se to desilo, istražićemo uzroke i pronaći izvor problema u toku dana. Ono što za sada mogu da kažem jeste da u ovom trenutku nijedan faktor ne ukazuje na to da je uzrok bio neki ‘nebezbedan uslov’ “, izjavio je Šediak.

Nadležni u SNC Lavalinu, kako ističe Šediak, procenjuju štetu i rade kalkulaciju materijala koji će biti potreban da se šteta sanira u kratkom roku, a o svim komercijalnim aspektima će, u skladu sa ugovornim obavezama, razgovarati sa investitorom.

Minulog vikenda u novoj topionici počelo je šaržiranje fleš-peći, odnosno uvođenje koncentrata. Međutim, incident u novoj fabrici sumporne kiseline, ma koliko da je mali, odložiće početak livenja bakra, a novo pirometalurško postrojenje održavaće se u toplom stanju dok se ne reši problem u fabrici sumporne kiseline.

(Kolektiv)