Manji požar na cevovodu nove fabrike sumporne kiseline

1
36

Jutros oko sedam i petnaest u novoj fabrici sumporne kiseline u Boru zapalio se deo cevi od fiberglasa, koja povezuje elektrostatički filter sa sušnim tornjem – oprema kanadske kompanije „SNC Lavalin“. Prema rečima Adela Šediaka, sajt-menadžera kanadske firme koja je i gradila novu fabriku, a i bila nosilac celog projekta nove topionice u Boru, reč je o neznatnoj šteti čiji se uzrok još uvek ispituje.

pozar-sumporna-kiselina

“Tačno je da je došlo do manjeg incidenta, zapalio se deo cevi od fiberglasa i sva je sreća što je borska vatrogasna služba reagovala brzo i na taj način sprečila eventualnu veću štetu. Još uvek ne znamo zašto se to desilo, istražićemo uzroke i pronaći izvor problema u toku dana. Ono što za sada mogu da kažem jeste da u ovom trenutku nijedan faktor ne ukazuje na to da je uzrok bio neki ‘nebezbedan uslov’ “, izjavio je Šediak.

Nadležni u SNC Lavalinu, kako ističe Šediak, procenjuju štetu i rade kalkulaciju materijala koji će biti potreban da se šteta sanira u kratkom roku, a o svim komercijalnim aspektima će, u skladu sa ugovornim obavezama, razgovarati sa investitorom.

Minulog vikenda u novoj topionici počelo je šaržiranje fleš-peći, odnosno uvođenje koncentrata. Međutim, incident u novoj fabrici sumporne kiseline, ma koliko da je mali, odložiće početak livenja bakra, a novo pirometalurško postrojenje održavaće se u toplom stanju dok se ne reši problem u fabrici sumporne kiseline.

(Kolektiv)

1 KOMENTAR

  1. Auuuu sta ces sad na ovo da kazes Soso?Da nisu delovi iz Kine pa se zato desila havarija?Ova topionica nije ni pocela da radi,a vec se raspada sama od sebe.To je tako kad se krade,a radovi se rade zbrda,zdola pa se zato ovo desava.Diletanti jedni.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime