Marčelov „beg u stvarnost“ u borskoj Narodnoj biblioteci

Marko Šelić Marčelo, srpski pisac i muzičar, sinoć je u borskoj Narodnoj biblioteci predstavio svoj roman „Malter ego“, osvrnuo se na novo izdanje „Napet šou“, koje će svetlost dana ugledati 1. oktobra i podelio sa gostima ove književne večeri u prepunoj sali biblioteke svoje viđenje realnosti u Srbiji i svoje načine da tu realnost učini boljom i bar na neki način doprinese da ona bude svetlija nego što zapravo jeste.

Marcelo u boru

Borska Narodna biblioteka bila je premala da primi sve zainteresovane goste na sinoć održanoj književnoj večeri, na kojoj je predstavljen roman „Malter ego“ autora Marka Šelića Marčela.

Roman „Malter ego“ je jednim svojim delom koncipiran kao dnevnik glavnog junaka Lea, u kojem on zapisuje neke svoje priče, lepi novinske članke u vezi sa jednim slučajem ubistva koji prati i crta svoje ilustracije. Gotovo isključivo roman se sastoji od Leovih dijaloga sa ostalim likovima, što ga čini još interesantnijim za čitanje.

„Jednom prilikom, dok je nastajao „Malter ego“, moja devojka me je pitala da li sam lud, jer me je više puta videla i čula kako razgovaram sam sa sobom. Ja sam ,u stvari, vežbao te Leove dijaloge pokušavajući da shvatim koliko su oni zapravo realni i koliko imaju smisla“, ispričao je Marčelo ovu zanimljivu anegdotu.

„Malter ego“ je prepun nasilja, ali se prema nasilju odnosi sa prezirom i pokušava da ga spreči i da iskaže nostalgičnu želju za rok kulturom koja se, poput nekadašnjeg novog talasa, zasnivala na ljubavi i razumevanju.

Marko Šelić kaže da je baviti se bilo kakvim stvaralaštvom u Srbiji postalo apstraktno. Ne u pozitivnom smislu, već u smislu da se to i ne računa baš u neki rad od strane širih masa.

„Nije naročito zahvalno i postalo je ljuta alternativa baviti se bilo čime takvim, ali, Bože moj, ja ne mislim da će dobro da prevagne i da pobedi, ali mislim da je vrlo važno ne saučestvovati u javašluku. Važno je držati se onoga što radiš i raditi to najbolje što možeš u uslovima koji sigurno nisu sjajni. Za mene su to izbori donešeni veoma davno i veoma rano i nisam se nikad premišljao oko toga“.

Novi „knjigoalbum“ Marčela „Napet šou“ izlazi 1. oktobra u izdanju knjižare Delfi.

„Napet šou“ se, dok se medijski prostor u Srbiji uglavnom bavi šminkanjem, bavi „razšminkavanjem“ realnosti u Srbiji. Nije ni popularna a ni dobra ideja da se bilo šta danas razšminkava, ali to je ideja ovog izdanja. Nema šarenala i zabave. To je jedan jednočasovni rijaliti program, onako kako ja doživljavam reč rijaliti, ne odvlačenje pažnje od stvarnosti nego prikazivanje stvarnosti onakvom kakva jeste“, kazao je Marčelo o svom predstojećem izdanju.