Marko Krtinić nosilac Časnog krsta u Boru

Bogojavljensko plivanje za Časni krst održano je danas na glavnoj plaži Borskog jezera.

Čast da postane nosilac Bogojavljenskog krsta pripala je dvadesetogodišnjem Marku Krtiniću iz Bora kome je ovo bilo prvo plivanje za Časni krst.

„Zahvalio bih se svim učesnicima i organizatorima na ovakvoj atmosferi, ovo je jedan prelep događaj. Bio sam spreman i verovao sam da ću pobediti“, rekao je Krtinić odmah po izlasku iz ledene vode.

Ove godine se nadmetalo čak 32 takmičara. Najmlađi je bio osamnaestogodišni Gavrilo Sredojević, a najstariji Braca Ćosić, rođen 1952. godine.

Pored njih dvojice i pobednika plivali su još i Vasilije Kasapić, Vladimir Rosić, Miodrag Lilić, Miloš Marković, Marko Marjanović, Miloš Lalić, Dragan Novaković, Miša Marković, Filip Lakićević.

Plivali su i Miloš Gligorić, Vladan Manzalović, Vlastimir Martinović, Aleksandar Janićijević, Damnjan Andrejić, Saša Madanović, Nebojša Mijatović, Luka Jevremović, Nikola Milojević, ali i Miloš Pavlović, Mihajlo Stanković, David Basarabić, Uroš Živanović, Vuk Veteha, Ilija Vladić, Igor Kiprijanovski, Aleksa Anđelković, Srđan Spasić, Mladen Pejić i Mihajlo Marković.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je svim plivačima uručio medalje za učešće u drugom plivanju za Časni krst u Borskom jezeru.

„Prepuna plaža na Borskom jezeru, kao i jezero prepuno plivača je prelepa slika koju smo danas, na Bogojavljenje, poslali iz Bora. Hvala svim sjajnim ljudima koji su plivali. Oni pokazuju kako se brani ono u šta mi kao narod verujemo. Danas smo se vratili svojim korenima i tradiciji, a naši hrabri plivači pokazali su pobedu vere, istine i ljubavi u ime svih nas. Čestitam svima koji su se okušali u plivanju u ledenoj vodi, naročito Marku Krtiniću koji je prvi stigao do Časnog krsta. Ovaj stari hrišćanski običaj polako postaje tradicija u Boru i drago mi je da je ove godine bilo više takmičara nego prethodne. Zahvalio bih se i svim službama koje su bile u pripravnosti i potrudile se da sve protekne u najboljem redu“, kazao je Milikić.

Plivanju za časni krst prisustvovao je veliki broj gledalaca kojima je u prilog išlo nešto toplije vreme za ovo doba godine, kao i besplatan autobuski prevoz.

Za bezbednost učesnika i gledalaca pobrinuli su se pripadnci Vatrogasno-spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnih poslova u Boru, a dežurala je i ekipa hitne medicinske pomoći borskog Doma zdravlja.

Obeležavanje Bogojavljenja, jednog od 15 najvećih hrišćanskih praznika, počelo je osvešćenjem vode i liturgijom u borskom hramu Svetog Velikomučenika Georgija u Boru.

Ovaj praznik se, inače, slavi uvek 19. januara po novom kalendaru (6. januara po starom) u spomen na otkrovenje Boga Sina kao ovaploćenog u Isusu Hristu.

Organizatori ovogodišnje Bogojavljanske manifestacije su Grad Bor i Crkvena opština Bor.