Medijacija do bržeg rešavanja sporova [VIDEO]

1
87

Iskustvo je pokazalo da sukobljene strane, koje prođu kroz proces medijacije, nađu mnogo bolje i prihvatljivije rešenje spora, čulo se na tribini u borskoj Narodnoj biblioteci.

Posredovanje između strana u sporu, tj. medijacija, nije novitet u pravnoj praksi Srbije, rekao je Vladan Jovanović, diplomirani pravnik i trener medijacije.

U našem pravnom sistemu postoji određena zakonska regulativa koja prepoznaje medijaciju kao način rešavanja sporova. U tradicionalnom smislu sporovi se rešavaju kada se sukobljene strane obraćaju sudu i sud presuđuje. Međutim, u medijaciji su vlasnici nad sporom same strane u konfliktu. Uloga medijatora je da pomogne suprotstavljenim stranama da dođu do integrativnog rešenja, tj rešenja koje sadrži interese, potrebe i prava obe strane. Medijacijom se trajanje spora višestruko skraćuje”, istakao je Jovanović.

Tribina održana je u okviru projekta “Posredovanjem do promene” kog realizuju Udruženje građana “Kokoro” iz Bora i Timočki klub iz Knjaževca,

“Cilj nam je da na ovaj način upoznamo predstavnike pravosuđa sa posredovanjem i da, nakon obuke timova za medijaciju, nađu način da upute strane na ovaj proces. Da se medijacija što više primenjuje u rešavanju bračnih sporova, kao i u sporovima između maloletnog počinioca krivičnog dela i oštećenog lica. Pre ove tribine upoznali smo i predstavnike sindikata sa medijacijom u radnim sporovima”, istakla je Milojka Milivojević, predsednica UG “Kokoro”.

Uskoro će biti obeležena i edelja medijacije, a ova zakonska procedura je sastavni deo i poglavlja 23 u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Ovakve tribine biće održane i u drugim gradovima istočne Srbije.

Ovaj projekat finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji, kroz EIDHR program, a delimično je sufinaniran i od strane Vlade Republike Srbije.

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here