Međunarodni dan pismenosti

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu Unesko proglasila je 8. septembar za Međunarodni dan pismenosti 1967. godine kako bi se svake godine na taj dan istakla važnost čitanja i pismenosti.

olovka-pisanje

Međunarodni dan pismenosti obeležen je juče, a podaci govore da je u svetu 900 miliona nepismenih ljudi, dok je u Srbiji oko 850 000 stanovnika, odnosno manje od 14 odsto populacije, bez škole ili sa samo nekoliko razreda osnovne škole.

Rezultati popisa iz 2012. godine pokazuju da je ukupan broj nepismenih ljudi prepolovljen u odnosu na popis iz 2002. godine, te ih sada ima oko 165 000, od kojih više od 80 odsto čine žene.

Nezavršenu osnovnu školu u Srbiji ima oko 667 000 stanovnika, tj. 11 odsto, dok je stanovnika sa visokim obrazovanjem u Srbiji nešto više od 650 000, odnosno skoro 11 odsto. Kompjuterski je nepismeno više od 50 odsto stanovnika Srbije.

Najnovija istraživanja pokazuju da naši đaci ne poznaju dovoljno gramatiku i pravopis srpskog jezika, te da im je leksični fond siromašan, koji kod mladih pretežno čine žargonizmi i strane reči.

Obrazovanje, tj. pismenost odraslog stanovništva danas je u razvijenim zemljama jedna od osnovnih tema, jer globalizacija svetske ekonomije zahteva obučenu i obrazovanu radnu snagu. U tu svrhu Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozivaju ministre prosvete, finansija i privrede da pokrenu niz konkretnih akcija u cilju podizanja nivoa opšte i funkcionalne pismenosti nacije na zadovoljavajući nivo.