Međunarodni dan pismenosti: Koliko su Borani pismeni?!

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu Unesko proglasila je 8. septembar za Međunarodni dan pismenosti 1967. godine kako bi se svake godine na taj dan istakla važnost čitanja i pismenosti. 

Power of Words

Prema Popisu stanovništva iz 2011. godine, na teritoriji opštine Bor nepotpuno osnovno obrazovanje ima 5 308 lica, što iznosi skoro 13 posto, dok je stanovnika sa višim i visokim obrazovanjem 5 209. Među licima bez školske spreme, kojih je 1061, udeo ženskog stanovništva iznosi nešto više od 80 posto.

Najnovija istraživanja pokazuju da naši đaci ne poznaju dovoljno gramatiku i pravopis srpskog književnog jezika, te da im je leksički fond siromašan, koji kod mladih pretežno čine žargonizmi i reči stranog porekla.

„Na osnovu pismenih zadataka i usmenih vežbi učenika može se zaključiti da najveći problem pismenosti naših đaka predstavlja njihov oskudni fond reči koje koriste u svakodnevnoj komunikaciji i česta upotreba reči preuzetih iz engleskog jezika, što je očigledna posledica masovne rasprostranjenosti društvenih mreža u životima ovih mladih ljudi“, reči su Sandre Velić Živković, profesora srpskog jezika i književnosti u „Ekonomsko-trgovinskoj školi“ u Boru.

Što se, pak, kompjuterske pismenosti tiče, prema Popisu stanovništva iz 2011. godine, u Boru broj kompjuterski nepismenih lica iznosi 21 931, što je nešto više od 52 posto od ukupnog broja popisanog stanovništva. Broj kompjuterski nepismenih lica u seoskim naseljima opštine Bor veoma je veliki i iznosi 72 procenta.

Čitanje je podjednako značajno za unapređenje pismenosti, te se na osnovu broja pročitanih knjiga takođe mnogo može zaključiti o čitalačkoj kulturi i pismenosti Borana. Prema rečima Violete Stojmenović, bibliotekara borske Narodne biblioteke, poslednjih 10 godina u biblioteku se učlani između 2000 i 2200 korisnika, što čini 6 posto stanovnika grada i što je svakako poražavajuće. Sa druge strane, statistički podaci govore da mali broj Borana čita, a da zato svaki korisnik godišnje iznajmi u proseku 38 knjiga, što je sasvim zadovoljavajući broj s obzirom na alternativne načine kojima građani dolaze do željenog štiva.