Mesečni rekord: U oktobru proizvedeno više od 8.000 tona anodnog bakra

U Topionici Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, u toku oktobra proizvedeno je 8.086 tona anodnog bakra, što je najveća mesečna proizvodnja od početka godine.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Prema rečima Slaviše Stefanovića, tehničkog rukovodioca topionice, rekordna mesečna proizvodnja postignuta je zahvaljujući dovoljnim količinama koncentrata sa većim sadržajem bakra, kao i stabilan rad svih agregata nakon poslednjeg remonta.

„Visoko tehnološko iskorišćenje i dobro vremensko, rad Topionice bez zastoja i odgovarajući kvalitet sirovina dobitna su kombinacija za odlične oktobarske rezultate“, kaže Stefanović.

Otkad je izgrađena nova fabrika sumporne kiseline i rekonstruisana topionica počela da radi po instaliranoj fleš-smelting tehnologiji, 2015. godine, najveća mesečna proizvodnja zabeležena je u septembru prošle godine, kada je dato 8.260 tona anodnog bakra.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

„S obzirom na to da su rudari prošlog meseca povećali količine otkopane rude i poboljšali kvalitet sirovina u pogledu sadržaja bakra, ali i sumpora – što je izuzetno važno za vođenje novog tehnološkog procesa – nema sumnje da će novembra priliv koncentrata iz domaćih rudnika biti veći, a sa njim i proizvodnja u Topionici“, naglašava Stefanović.

(Bor030 / Kolektiv)