Meštani sela Bučje posle više od pola veka dobili vodu

Višedecenijski problem vodosnabdevanja u selu Bučje rešen je prvom fazom izgradnje vodovodne mreže dužine pet i po kilometara, čime je 90 domaćinstava ovog sela dobilo zdravu pijaću vodu.

Vrednost investicije je 15 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz budžeta grada Bora. Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić naglašava da je zadatak lokalne samouprave upravo taj da sistemski rešava probleme tamo gde postoje i podiže kvalitet života meštana u selima, kao i u gradu.

„Nakon završetka ove faze, u ovom selu ćemo ući u izgradnju druge faze vodovoda kako bismo pokrili još kuća zdravom pijaćom vodom. Sada razgovaramo već i o uređenju i završetku puta do vrha planine Stol. Ideja je da se već naredne godine put završi u potpunosti, a naši meštani Bučja, koji su uglavnom vlasnici zemljišta na Stolu, otpočnu sa razvojem turističkih potencijala ovog bisera istočne Srbije. Dodatno je interesantno što nas tu očekuje izgradnja velikog vetroparka od 450MWh”, ističe Milikić.

Direktor Javno komunalnog preduzeća „Vodovod”, Goran Pavić smatra da je današnje svečano otvaranje pumpne stanice i vodovoda u selu Bučje od istorijskog značaja i za meštane i za ovo preduzeće koje će dobiti više od 100 potrošača.

„Samim tim ćemo održavati mrežu, imaćemo prihode, a biće zadovoljni i meštani ovog sela jer su u letnjem periodu ostajali bez vode, pa su se snabdevali cisternama iz grada. Druga faza podrazumeva izgradnju rezervoara i pokrivanje celog sela vodom”, objašnjava Pavić.

Vodosnabdevanje u selu Bučje je, kaže zamenik predsednika Saveta mesne zajednice Bučje, Slaviša Kostandinović, više od pola veka bilo rak-rana za sve meštane sela.

„Osećam veliko zadovoljstvo što smo danas zvanično priključeni na seoski vodovod sa Surdupa. Zahvaljujući Gradskoj upravi, na čelu sa gradonačelnikom Milikićem, koji su se zauzeli i bili istrajni u rešavanju ovog problema, konačno je za Bučjance san ostvaren – većina nas je dobila zdravu pijaću vodu. Ovom fazom obuhvaćeno je tri reona, odnosno samo selo, reon Valja Bučje, kao dva reona koja su bila najugroženija, i jedan deo reona Banjica. U drugoj fazi, ostalo je da se zaokruži čitavo selo snabdevanjem još 60 domaćinstava. Pre dve godine je izgrađen put do podnožja planine Stol, što sa današnjim danom kada smo dobili vodu, ulazi u istoriju sela Bučje”, istiće Kostandinović.

Meštanin sela Bučje, Miodrag Ilić kaže da je ovo što je urađeno veliko bogatstvo za selo, jer je vodosnabdevanje bio problem na čije je rešenje čekano decenijama.

„Mnogo hvala lokalnoj samoupravi i Javno komunalnom preduzeću „Vodovod” koji su zalaganjem i radom ovo završili i doveli selo u zavidan položaj”, kaže Ilić.