Meštani Slatine razgovarali sa predstavnicima grada o problemima nastalim izgradnjom novog rudnika

Meštani Slatine i predstavnici grada Bora razgovarali su danas o problemima koji su u ovom borskom selu nastali zbog izgradnje novog rudnika „Čukaru Peki“.

Slatinjani su nadležnima u lokalnoj samoupravi izneli probleme sa procesom ekspoprijacije, uništenim i zatvorenim reonskim putevima kojima su oni dolazili do svojih imanja, sečom šume, ali su i ukazali na klizište nastalo izvođenjem radova na izgradnji budućeg jalovišta.

Miodrag Živković jedan je od meštana Slatine koji nije uspeo da postigne dogovor sa kompanijom oko cene i uslova otkupa imanja pa je ušao u spor.

„Postupak ekspoprijacije je došao do suda… Kineska kompanija je angažovala advokatsku kancelariju koja osporava cenu zemljišta propisanu od strane države preko Poreske uprave u Boru. Oni ne prihvataju da plate cene koje su zakonski određene i Poreska uprava propisala. Ja to smatram ne poštovanjem institucija Republike Srbije“, kazao je Živković.

On je istakao da su radovi na izgradnji objekata za budući rudnik meštanima onemogućili da koriste svoja imanja.

„Izgradnjom brane za jalovište nastalo je ogromno klizište koje zatvorilo puteve i pregradilo potok. Samim tim se napravilo veštačko jezero koje je poplavilo imanja i ona sada ne mogu da se koriste. U kompaniji sve to znaju i pravdaju se dozvolama za koje kažu da su dobili od nadležnih državnih organa“, rekao je Živković.

Gradonačelnik Aleksandar Milikić je kazao da je današnji sastanak sa meštanima Slatine imao je za cilj da se čuju svi njihovi problemi i očekivanja kada je u pitanju unapređenje kvaliteta života u selu.

Prema njegovih rečima nedostatak komunikacije između Saveta mesne zajednice i samih meštana doveo je do toga se problemi ne rešavaju na vreme.

„Grad će se maksimalno uključiti u rešavanje onih problema koji su u domenu naših nadležnosti, a ono što prevazilazi naše ingerencije, biće usmereno na nadležna ministarstva. Svi zajedno moramo da vodimo računa o tome koji su problemi naših meštana, da budemo svesni činjenice da se rudnik i rudarenje na teritoriji grada razvijaju, a da pre svega zaštitimo interese i naših građana i grada, kao i kompanije“, rekao je Milikić.

Gradonačelnik je najavio da će sa meštanima i predstavnicima kompanije obići ugrožena područja u Slatini, ali i drugim borskim selima gde se izvode rudarske aktivnosti.

„Izaćićemo na teren, razgovarati, uvideti probleme, a zatim ćemo se u jednom dobrom duhu i zajedničkom cilju potruditi da rešimo sva pitanja bitna za naše meštane.

I klizište i zauzeće puta su stvari koje su rešive, ali se nažalost mesna zajednica nije bavila time, već stvarima koje su trivijalne i u ličnu korist pojedinaca. Narednih dana ćemo obići i ostale mesne zajednice gde postoji bilo kakav problem i tražiti da se uključe nadležne institucije“, izjavio je Milikić.

On je kazao da ne želi da se bilo ko od meštana u Slatini, Metovnici, Bučju, Brestovcu, Krivelju ili bilo kojoj drugoj mesnoj zajednici na području Bora, oseća ugroženo.