Meštani Zlota i Sumrakovca protestovali protiv izgradnje MHE [VIDEO]

Meštana sela Zlot i Sumrakovac održali su u subotu protestni skup protiv izgradnje mini-hidroelektrane (MHE) na Zlotskoj reci.

Protest je održan na međi između dva sela, nedaleko od mesta gde su počeli radovi na izgradnji MHE.

Meštani su zabrinuti jer smatraju da će ostati bez vode od koje im direktno zavisi egzistencija, jer se ova voda koristi za piće, kao i u poljoprivredne stvrhe.

Aleksandar Kulić koji ima imanje u blizini mesta gde se planira izgradnja MHE u Sumrakovcu tvrdi da su meštani spremni da na svaki mogući način odbrane svoju dedovinu.

„Organizovali smo krizni štab za odbranu reke i pratimo dalju situaciju, pa ćemo shodno tome da reagujemo na odgovarajući način. Niko nema pravo da dva kilometra reke stavi u cev i da nas ostavi bez vode za navodnjavanje, da uništi floru i faunu i sve ono što su nam ostavili naši preci. Od ove reke zavisi dalji opstanak Sumrakovca i Zlota i veoma ozbiljno smo odlučili da se posvetimo rešavanju ovog problema“, rekao je Kulić u izjavi za Bor030.

On je kazao da meštani ova dva sela neće pristati na kompromis sa investitorom.

„Nikakvi pregovori sa izvođačem ne dolaze u obzir, jedino rešenje je da pokupe svoju mehanizaciju i napuste ovo područje.

U letnjim mesecima je reka toliko mala usled crpljenja vode za potrebe borskog vodovoda, rudnika i punjenja Borskog jezera tako da nama jedva ostane za neko slabo zalivanje bašta i voćnjaka, a kamoli za potrebe MHE“, zaključio je Kulić.

Okupljenima se na skupu obratio odbornik Vlaške stranke „Most“ u Skupštini grada Bora Milivoje Miki Janošević koji je kazao da su izgradnjom MHE na Zlotskoj reci direktno ugrožena tri sela, odnosno opština Boljevac i grad Bor.

Janošević je rekao da meštani nisu upoznati sa planom izgradnje elektrana, kao i da za to nisu dali saglasnost.

„Pozivam sve nadležne da dođu i svima nama objasne o čemu se ovde radi. Koji je to veći interes od naših života i života biljnog i životinjskog sveta“, poručio je Janošević.

Na teritoriji Bora i Boljevca planirano je ukupno 13 mini-hidroelektrana na Beljevini, Crnom Timoku, Zlotskoj i Brestovačkoj reci.

Sledeći skup je najavljen za 4. januar u Zlotu.