Mihajlović: Investicije „Ziđina“ među najvažnijima u zemlji

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je s Đan Simingom (Jian Ximing), generalnim direktorom kompanije „Srbija Ziđin koper“ (Serbia Zijin Copper).

Na sastanku se moglo čuti da se u nekadašnji RTB Bor planiraju investicija od 1,26 milijardi dolara, dok ukupne planirane investicije u kompanije „Srbija Ziđin Koper“ i „Srbija Ziđin Majning“ (bivša „Rakita Eksporejšn“) iznose preko tri milijarde dolara.

Mihajlović je istakla da je reč o jednoj od najvažnijih investicija u zemlji.

Ona je zahvalila ambasadi Narodne republike Kine, sa kojom je ostvarena uspešna saradnja i dobri rezultati u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i izrazila uverenje da će se tako nastaviti i u Ministarstvu rudarstva i energetike.

„Ministarstvo je otvoreno i tu da vam bude podrška 24 sata, sedam dana u nedelji. Od vas očekujem da definišete strategiju razvoja obe kompanije, ukoliko je nemate očekujem da to pripremite, jer je investiranje i u „Ziđin koper“ i u „Ziđin majning“ za nas od izuzetnog značaja“, navela je Mihajlović, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ona je dodala da će podržati tekuće projekte i njihove investicije i planove za zaštitu životne sredine.

„Želimo da se projekti sprovode brže i efikasnije, jer svima nam je stalo do toga da imamo što više uspeha i da napravimo dobre rezultate. Mi smo partneri u ovom poslu i ono što radimo hoćemo da bude brže i efikasnije, to je u interesu i naše države i kompanije“, poručila je Mihajlović.

Đan Siming je zahvalio na podršci Vlade i Ministarstva na projektima koje kompanija realizuje u Srbiji.

„Do sada smo u RTB Bor uložili 640 miliona dolara. Pored aktivnosti na proširenju i sanaciji postrojenja, ulažemo u zaštitu životne sredine i unapređujemo uslove i bezbednost na radu. Zasadili smo više od 56.000 sadnica u industrijskoj zoni, a za 88 odsto smanjili povrede na radu u ovoj godini“, istakao je on.

Naveo je da je „Ziđin“ multinacionalna kompanija, koja posluje u 10 zemalja sveta, i da je u Kini jedna od najvećih baza za proizvodnju zelene energije.

„Zaštita životne sredine jedan je od naših prioriteta i na tome radimo i u Srbiji. Vaša podrška u efikasnijoj realizaciji projekata nam je važna“, rekao je Đan Siming.

Na sastanku je, između ostalog, bilo reči o trenutnim projektima – proširenju kapaciteta na površinskom kopu Veliki krivelj i aktivnostima na izgradnji novog flotacijskog postrojenja na površinskom kopu Južni revir, Majdanpek.

(Bor030 / Tanjug)