Mihajlović: Investicije “Ziđina” među najvažnijima u zemlji

3
1209

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je s Đan Simingom (Jian Ximing), generalnim direktorom kompanije “Srbija Ziđin koper” (Serbia Zijin Copper).

Na sastanku se moglo čuti da se u nekadašnji RTB Bor planiraju investicija od 1,26 milijardi dolara, dok ukupne planirane investicije u kompanije “Srbija Ziđin Koper” i “Srbija Ziđin Majning” (bivša “Rakita Eksporejšn”) iznose preko tri milijarde dolara.

Mihajlović je istakla da je reč o jednoj od najvažnijih investicija u zemlji.

Ona je zahvalila ambasadi Narodne republike Kine, sa kojom je ostvarena uspešna saradnja i dobri rezultati u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i izrazila uverenje da će se tako nastaviti i u Ministarstvu rudarstva i energetike.

“Ministarstvo je otvoreno i tu da vam bude podrška 24 sata, sedam dana u nedelji. Od vas očekujem da definišete strategiju razvoja obe kompanije, ukoliko je nemate očekujem da to pripremite, jer je investiranje i u „Ziđin koper“ i u „Ziđin majning“ za nas od izuzetnog značaja”, navela je Mihajlović, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ona je dodala da će podržati tekuće projekte i njihove investicije i planove za zaštitu životne sredine.

“Želimo da se projekti sprovode brže i efikasnije, jer svima nam je stalo do toga da imamo što više uspeha i da napravimo dobre rezultate. Mi smo partneri u ovom poslu i ono što radimo hoćemo da bude brže i efikasnije, to je u interesu i naše države i kompanije”, poručila je Mihajlović.

Đan Siming je zahvalio na podršci Vlade i Ministarstva na projektima koje kompanija realizuje u Srbiji.

“Do sada smo u RTB Bor uložili 640 miliona dolara. Pored aktivnosti na proširenju i sanaciji postrojenja, ulažemo u zaštitu životne sredine i unapređujemo uslove i bezbednost na radu. Zasadili smo više od 56.000 sadnica u industrijskoj zoni, a za 88 odsto smanjili povrede na radu u ovoj godini”, istakao je on.

Naveo je da je “Ziđin” multinacionalna kompanija, koja posluje u 10 zemalja sveta, i da je u Kini jedna od najvećih baza za proizvodnju zelene energije.

“Zaštita životne sredine jedan je od naših prioriteta i na tome radimo i u Srbiji. Vaša podrška u efikasnijoj realizaciji projekata nam je važna”, rekao je Đan Siming.

Na sastanku je, između ostalog, bilo reči o trenutnim projektima – proširenju kapaciteta na površinskom kopu Veliki krivelj i aktivnostima na izgradnji novog flotacijskog postrojenja na površinskom kopu Južni revir, Majdanpek.

(Bor030 / Tanjug)3 KOMENTARA

 1. ПОРЕ СУ ПОРЕ, А ИПАК ОПСТАЈУ

  Веома битне појаве у животу и телу су поре. Просечан број пора у животу је неизбројив, а број пора на људском телу је око милион, а на лицу муче нас на десетина или стотина и видљиве су за очи, за разлику од пора живота, које су мање видљиве, а више их људи осећају. Пластика и криминал су ушли у све поре живота. Пластика користи људству, а само штети животној средини, а организовани криминал је ушао у све поре живота, урушава политичке и економске односе, а тиме и начин живљења.

  ♣ Мужићу, дај ми 2000 динара како би отишла два пута у продавницу. Може само 1000 динара иди један пут.
  ♣ За зета најгора је дијагноза када ташти није ништа.
  ♣ Разлика између лудог човека и неких политичара је што није доказано да су луди.
  ♣ Када у “Звезде Гранда” не би била Карлеуша са својим стајлингом не би било ни иновација досаде.
  ♣ На TV Happy цела недеља стајало да ће “Ћирилица” са гостом Вучићем бити у суботу 14.XI 2020. На разочарење гледалаца сензација је одлаже се за понедељaк. Одлагање можда је због непотпуној спремности госта. Гледаоци откажите ако смете
  ♣ Скреће се пажња председнику Народне скупштине, да води рачуна да у Скупштину не уђе корона вирус. Ако уђе, правиће посланички клуб
  ♣ Након сваког гостовања председника на ТВ мој комшија увек мора да опере екран телевизора.
  ♣ Да ли може да се победи мафија уколико је борац члан те исте мафије?
  ♣ Онај истинољубив је од земље направио невероватно чудо. Постала је шампион Европе. У чему?
  ♣ Колико још година треба да влада ΛV па и он да буде кривац за неку промешену ствар у земљи, а не предходни
  ♣ Пијем не да заборавим, већ да не запамтим материјални терор над пензионерима.
  ♣ Нису убијани пензионери него подарени су им глади, жеђи и јади.
  ♣ Пензионери су битни само на изборима. По правилу они гласају за странку на власти. Једино тада забораве на терор сиромаштва.
  ♣ Након отимања пензије, пензионерима је стигла захвалност отимача. Прорадила му грижа људске савести, иако је нема.
  ♣ Корона вирус је безбожно опасна ствар. Он уби више црковних лица од комунизма.
  ♣ Многи никада не умиру. Преспавају цело време.
  ♣ Непоуздани смо партнери. Чак смо и са Хитлером раскинули пакт
  ♣ Пензионери су прилично размажени. Власт им све даје на кашичицу.
  ♣ Више пута сам се извукао на рачун пензионера. Мој је стално у блокади.

 2. …Super…😀 A minstarka mora i da zna i KO JE I ZASTO pokusao CENZURISE i BLLOKIRAO…a potom pokusao da TRAJNO ELIMINISE sa teritorije Republike Srbije njen NOVI TRANSEVROPSKI (Atlanski okean-Crno more) MULTIMODALNI (autoput,zeleznicki koridor, recni Dunav-Majna-Rajna -koridor)…😀😀😀

  Dakle ,,KORIDOR ZIVOTA,, celog ovog potpuno demografski,ekonomski, socijalno urusenog ,izdisuceg i pogranicnog regiona Istocne Srbije..😀😀😀
  I GEOSTEATESKI koridor koji VRACA REPUBLIKU SRBIJU NA CENTRALNU SAOBRACAJNU , A TIME I CENTRALNU EKONOMSKU, POZICIJU NA BALKANU I JUGOISTOCNOJ EVROPI…😀😀😀
  Dakle KO TO RADI… I ZASTO.. ?
  Jer ona to, kao do pre 3 sekunde nadleznna ministarka… SIGURNO ZNA..Tacka.
  Pa eto,hocemo i mi gradjani to da isto tako znamo….😀😀😀
  I neka se nista ne ustrucava i neka ni odcega ne zazire…i ne ostaje frapirana ostaje nema…😀
  Kao na primer,pocetkom ove godine,na konferenciji za stampu u Zajecaru…pred veoma brojnim novinarima…Na konkretno pitanje o Multimodalnom saobracajnom koridoru-Istok (Crnomorskom koridoru) jednig od nih…Kada je zanemela kao drevna Sfinga od kamena……😀A ko ne veruje …pravac u ZA na licnu
  proveru…😀
  I neka samo postovana ministarka i nauci i veoma dobro zapamti samo ovo : ,,Vlasti su veoma vazne …ali orolazne.A geostrateski koridori su vecni.,,😀😀😀
  I ne mora ni da zuri mnogo sa tim ogovorom…
  Jer ENORMNO VELIKI
  broj ljudi u CELOM ovom regionu Istocne Srbije i u domacoj multisektorskoj struci….ga vec ima… 😀
  I pozz gospodji iz 🚞

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime