Milijanović: Rigorozne mere za nepoštovanje ekoloških standarda u rudnicima

Rudarska aktivnost u Srbiji mora biti održiva, bez obzira na to koji je investitor u pitanju, kaže pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Dejan Milijanović i poručuje da će mere u slučaju nepoštovanja ekoloških standarda u rudarskoj aktivnosti biti rigorozne.

Fotoilustracija: Herbert Aust (www.pixabay.com)

On je tako odgovorio na pitanje članice Odbora za evropske integracije iz SNS Dubravke Filipovski da li će ministarstvo preduzeti neke aktivnosti prema inostranim firmama koje rade u Srbiji, a ne ispunjavaju u pravoj meri ekološke standarde.

Milijanović je rekao da se mora strogo poštovati ono što je definisano projektom, našim pravilnicima, standardima i zakonima po pitanju zaštite životne sredine.

Najavio je da će ljudi iz Sektora za rudarstvo i geološka istraživanja, u saradnji sa Sektorom za inspekcijski nadzor, nastaviti i u narednom periodu da aktivno obilaze teren i sve rudarske aktivnosti, kao i da će u slučaju nepoštovanja ekoloških standarda, mere biti rigorozne.

„Ići ćemo čak i do obustave rudarskih aktivnosti“, rekao je Milijanović.

Naveo je da su u prethodnom periodu u Boru uočene izvesne neusaglašenosti sa svim onim što je projektom bilo definisano, i da je dato vreme da se otklone nedostaci.

Kazao je da je deo nedostataka otklonjen, a da su u delu koji nije otklonjen obustavljene rudarske aktivnosti, kao što je učinjeno u rudniku Jama.

„Krenuli smo u analizu svih potencijalnih zagađivača reke Pek. Nama je u interesu da sve naše reke i životna sredina budu onakvi kako građani zaslužuju i da pokažemo da rudarstvo u Srbiji može da bude održivo kao i svuda u Evropi i svetu“, kaže Milijanović.

Inače, Milijanović je danas na skupštinskom odboru sa drugim predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike predstavio novi set zakona iz tih oblasti, koji će se naći na dnevnom redu sednice parlamenta 15. aprila.

(Tanjug)