Milikić: Borani žele da udišu čist vazduh, zakazao sam sastanak sa nadležnima u Ziđinu

3
2024

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić ocenio je da je zagađenje sa kojim se građani Bora suočavaju mesecima unazad nedopustivo i da je zbog toga sazvao hitan sastanak sa naležnima u kompaniji “Serbia Zijin Bor Copper”.

On je istakao da su rezultati merenja koja pokazuju višestruko aerozagađenje sumpor-dioksidom i PM česticama prosleđeni Ministarstvu za zaštitu životne sredine, a da je on za petak sazvao hitan sastanak sa naležnima u “Ziđinu” kako bi saznao uzroke za ovakvu situaciju.

“Definitivno se ovo više ne sme događati i hoću da dobijem odgovore šta je razlog i šta je uzrok jer ima prevelikih količina sumpor dioksida i PM čestica i drugih materija u vazduhu. To je nešto što je moj zahtev i to je moja obaveza prema svim građanima, pa i samom sebi jer, kao i svi drugi koji žive ovde i moja porodica i ja ovde živimo”, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

On je istakao da je prilikom posete Kini, razgovarao sa menadžmentom “Ziđina” i dobio uveravanja da će u Boru biti urađeni projekti koji se, pre svega, tiču topionice, sumporne i nove elektrolize, te da će oni biti urađeni po najvišim svetskim standardima.

“Zahtevamo da se nivo zagađenja svede na nivo koji je zakonski propisan, te da se po pitanju vrše redovne kontrole”, istakao je Milikić i naveo da će po obavljenim razgovorima sa nadležnima iz ZiJina blagovremeno obavestiti javnost.3 KOMENTARA

 1. Otkud tvrdnja da je Zijin zagadjivac?
  Pa kupili su deo Rtb kao strateski partner neznajuci za dotrajalost i izraubovanu tehniku …mozda da zatvorimo mi to i onda ti Milke da nas povedes na radnu akciju sadjenja kikirikija ,uzivacemo u prirodi okruzeni plantazama i disati banjski vazduh kao do pre neku godinu a primase se lepe plate bez pokrica….Jos nesto ovoliki broj automobila ujutru pa u tri poslepodne pa uvece kad se tatina decica izivljavaju po gradu zujeci zar to nikom ne smeta?Zar to nije zagadjenje,koje se niskim pritiskom u atmosferi zadrzava nas gradom?

 2. БАКАР И СОСА

  Над бакром протичу дани
  и пролазе вагони-каравани.

  Вођа гледа, бакар броји
  и како на берзи стоји.

  Трља руке, брише зној,
  из ничега постаје на туђе, свој.

  Испливао је изнад таласа
  и винуо се ипак у баласта,

  као каква мамутска кост,
  преко Брестовачке реке-мост.

  Историја није саздана, тек,
  а већ њему у Бору прође век.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime