Milikić: Borani žele da udišu čist vazduh, zakazao sam sastanak sa nadležnima u Ziđinu

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić ocenio je da je zagađenje sa kojim se građani Bora suočavaju mesecima unazad nedopustivo i da je zbog toga sazvao hitan sastanak sa naležnima u kompaniji „Serbia Zijin Bor Copper“.

On je istakao da su rezultati merenja koja pokazuju višestruko aerozagađenje sumpor-dioksidom i PM česticama prosleđeni Ministarstvu za zaštitu životne sredine, a da je on za petak sazvao hitan sastanak sa naležnima u „Ziđinu“ kako bi saznao uzroke za ovakvu situaciju.

„Definitivno se ovo više ne sme događati i hoću da dobijem odgovore šta je razlog i šta je uzrok jer ima prevelikih količina sumpor dioksida i PM čestica i drugih materija u vazduhu. To je nešto što je moj zahtev i to je moja obaveza prema svim građanima, pa i samom sebi jer, kao i svi drugi koji žive ovde i moja porodica i ja ovde živimo“, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

On je istakao da je prilikom posete Kini, razgovarao sa menadžmentom „Ziđina“ i dobio uveravanja da će u Boru biti urađeni projekti koji se, pre svega, tiču topionice, sumporne i nove elektrolize, te da će oni biti urađeni po najvišim svetskim standardima.

„Zahtevamo da se nivo zagađenja svede na nivo koji je zakonski propisan, te da se po pitanju vrše redovne kontrole“, istakao je Milikić i naveo da će po obavljenim razgovorima sa nadležnima iz ZiJina blagovremeno obavestiti javnost.