Milikić: Grad Bor zabranjuje mini-hidroelektrane na svojoj teritoriji

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić izjavio je danas da su izdate dozvole za izgradnju mini-hidroelektrana (MHE) istekle i da će one biti zabranjene na teritoriji grada Bora.

Gradsko veće je na današnjoj 46. sednici usvojilo Predlog Zaključka o sprovođenju javne rasprave o Nacrtu Odluke o izradi izmena i dopuna Prostornog plana opštine Bor.

Javna rasprava će biti sprovedena od 26. januara do 3. februara, a prema rečima gradonačelnika izmene i dopune Prostornog plana se donose kako bi se sprečila izgradnja MHE na teritoriji grada Bora.

„Nadležne gradske službe su na moj zahtev izvršile kontrolu i utvrdile da su sve izdate dozvole istekle i da ne postoji mogućnost gradnje. Ovom odlukom i narednom koja će biti na Skupštini grada biće potpuno zabranjena izgradnja mini-hidroelektrana na teritoriji grada Bora“, rekao Milikić.

Gradonačelnik je podsetio da se Zlotska reka koristi za snabdevanje grada pijaćom vodom, ali i da od nje zavise meštani mesnih zajednica kroz koje ona prolazi i da se zato mora zaštiti.

U Zlotu i Sumrakovcu su prethodnih nedelja organizovani protesti sa kojih je zahtevana hitna obustava radova na izgradnji MHE na rekama istočne Srbije.