Milikić: Investiciono jako bitna godina za nama, uprkos Covid-u 19

Pored svih izazova u 2020. godini koji se tiču virusa Covid 19, grad Bor je za sobom imao investiciono jako bitnu godinu, napomenuo je gradonačelnik Aleksandar Milikić na Novogodišnjoj konferenciji za novinare.

Grad je uspeo da realizuje mnogo projekata koji su bitni za bolje uslove života građana. Najbitniji infrastrukturni projekti u 2020. godini jeste velika rekonstrukcija i uređenje ulice „Moše Pijade“, gde je višedecenijski problem rešen, ali i rekonstrukcija ulice „Nikole Pašića“, gradsko šetalište, asfaltiranje gradskih i seoskih puteva, vodosnabdevanje u Metovnici, rekonstrukcija buvlje pijace i mnogi drugi. Takođe su realizovani i veliki IPA projekti, međunarodni projekti saradnje sa susednim područjima u Rumuniji i u Bugarskoj.

Potpuno smo osavremenili Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnih poslova. Pristigla su tri nova kamiona, najsavremenija za reagovanje u neophodnim uslovima, a nabavljen je i određeni broj nove opreme kroz ovaj projekat vrednog 850 hiljada evra. Pokazali smo da smo kao grad spremni da se i odazovemo potrebama, ne samo lokalnim projektima nego i  projektima na državnom nivou i da jačamo kapacitete i državnih institucija, izjavio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Ovu godinu su obeležili završetak projekta i ulazak u početak javnog privatnog partnerstva za novu Toplanu. Bor je ušao u KFE-a projekat od 6 miliona evra za realizaciju rekonstrukcije 6 km vrelovoda, izgradnju potpuno automatskih podstanica za kontrolu kvaliteta grejanja, sistema nadzora grejanja i kontrolu komunikacije unutar sistema grejanja.

Grad je započeo i realizaciju projekta IBRD-a Evropske banke za obnovu i razvoj po kome je počela potpuna izolacija 70 zgrada. Pored ovih najznačajnijih sproveden je i niz manjih infrastrukturnih projekata.

Bor je i obezbedio besplatne udžbenike za decu od prvog do četvrtog razreda kao i besplatne ekskurzije za decu od petog do osmog razreda, a ta praksa će se nastaviti i narednih godina.

Bor je jedan od retkih gradova u Srbiji koji je nivo uslova u obrazovanju podigao toliko da zaista budemo primer drugim gradovima. Škole su rekonstruisane iz sopstvenih sredstava. Malo gradova to može da uradi, mi smo to radili sistemski iz godine u godinu, dodao je Milikić.

Prema njegovim rečima, i naredna godina je puna izazova, godina koja će se nastaviti istim kapacitetom. Čeka nas asfaltiranje i uređenje sela i grada, veliko uređenje i početak izgradnje vodovoda u Metovnici, početak vodovoda u Bučju, deo vodovoda u Zlotu, ali i dug apotekarske ustanove od 640 miliona dinara. Grad je napravio dobru organizaciju i program koji će u naredne tri godine rešiti ovaj problem.

Očekuje nas i veliki projekti iz programa Vlade RS „Srbija 2020-2025“ gde je planirano da grad Bor dobije ozbiljna finansijska sredsva za ralizaciju i izgradnju fabrike za preradu fekalnih voda na Borskom jezeru. Naredne godine biće izgrađen i dugo najavljivan šoping mol, za koji je već pokrenut program plana za izgradnju čim se stvore tehnički planski uslove za to. Najavljeno je i probijanje velikih putnih pravaca: Bor 2 – Banjsko Polje i put Donja Bela Reka – Oštrelj.

Primer dobre prakse je i taj da je Bor jedan od retkih gradova u Srbiji koji je završio program rekonstrukcije javne rasvete bez kreditom zaduženja. Poslednja rata za javnu rasvetu koju je grad podneo iz sopstvenog budžeta bila je u decembru 2020 godine. Kompletna rekonstrukcija javne rasvete plaćena je samo iz ušteda potrošnje električne energije koja se desila u prethodnom periodu dok je trajao ugovor.