Milikić: Izgradnja nove bolnice u Boru počinje 2025. godine

Bor će dobiti novu, modernu bolnicu sa preko 20.000 kvadrata površine, zahvaljujući zajedničkim sredstvima države i lokalne samouprave, rečeno je nakon sastanka predstavnika grada i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Projektovanje se očekuje već u narednim sedmicama, a izgradnja bi trebala da počne početkom 2025. godine.

Građevinskim radovima prethodiće izrada projekta koja će biti plaćena iz budžeta Grada Bora, dok će sama izgradnja biti finansirana iz državnog budžeta preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Planirano je da se bolnica gradi u Novom gradskom centru, preko puta Doma zdravlja, na parcelama koje je grad obezbedio.

Prema rečima gradonačelnika, Aleksandra Milikića, ideja je da nova bolnica bude regionalni dijagnostički centar koji će pružati najbolju moguću zdravstvenu uslugu.

„Bolnica će osim većeg kapaciteta, sadržati i nova odeljenja i sve ono što su naši lekari dali kao predlog“, kazao je Milikić i dodao da je Bor jedini grad u Srbiji koji je u prethodnom periodu obezbedio iz lokalnog budžeta sredstva za kupovinu skenera, magneta i druge opreme neophodne za dijagnostiku, iako to nije bila obaveza jedinice lokalne samouprave već države.

„Na ovaj način odeljenja, obeju zdravstvenih ustanova, zanovljena su novim aparatim gde je samim tim olakšan rad lekarima, a pacijenti su dobili bolju zdravstvenu zaštitu. Podatak da se mladi lekari nakon studija vraćaju u svoje rodno mesto i činjenica da su se na poslednjem konkursu za lekara opšte prakse javili mladi ljudi iz Bora, pokazuje da Bor ima perspektvu kao što je imao sedamdesetih godina“, zaključio je Milikić.