Milikić: Situacija sa virusom ozbiljna, redovi na pregled dugi, grad će obezbediti kontejnere umesto šatora ispred ambulanti

0
1997

Gradonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić održao je danas vanrednu konferenciju za medije na kojoj je govorio o aktuelnoj situaciju sa koronavirusom u Boru i problemima sa kojima se pacijenti susreću prilikom pregleda u kovid ambulantama.

U Boru je u protekla 24 sata zabeleženo 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je ukupan broj aktivnih slučajeva 541, što je više od jednog procenta ukupnog stanovništva grada Bora.

Broj pregleda u kovid ambulantama je sve veći, a na lekarski pregled se čeka i više časova.

“Mnogi ismevaju priču o koronavirusu, a skoro svako od nas zna nekoga ko je pozitivan na virus i svako od nas zna nekog ko se bori za svoj život jer je zaražen koronom. Tri meseca apelujemo na sugrađane i tražimo načine da objasnimo da virus nije šala. Danas imamo situaciju da veliki broj naših sugrađana čeka u redovima ispred ambulante i bolnice zato što se nismo odgovorno ponašali, a to ne znači da Grad Bor ne radi svoj deo posla. Naprotiv, nastavićemo da radimo sve kako bismo sprečili dalje širenje virusa među sugrađanima. Nema potrebe za dizanjem panike na društvenim mrežama, ali itekako ima potrebe da se pozovemo na odgovornost i da zajedničkim snagama pobedimo ovaj virus”, kazao je Milikić.

On je rekao da će grad kao improvizovane čekaonice ispred kovid ambulanti nabaviti dva kontejnera koji će imati grejanje i koji će zameniti postavljene vojne šatore.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost da se otvori još neka kovid ambulanta ili da se obezbedi prostor u Domu zdravlja za pregled kovid pacijenata, gradonačelnik je kazao da je grad imao tu nameru, ali to nije moguće zbog strogih protokola Ministarstva zdravlja.

“Ne radi se o tome da grad neće da otvori ambulantu u Domu zdravlja, ja sam to nekoliko puta tražio od direktorke. Prošli put smo to imali, ali sada postoje stroge procedure ministarstva o odvajanju pacijenata koji imaju simptome na kovid od onih koji ih nemaju. Tako je u svim gradovima. Bila je i ideja da se u nekom od sela, konkretno u Zlotu, otvori kovid ambulanta, ali je velika razdaljina bolnice gde se radi dalja dijagnostika i snimanja. Na sve mora da da saglasnost Ministarstvo, a ne gradonačelnik”, rekao je Milikić

On je kazao da u ambulanti “Rudar” rade četiri lekarske ekipe, dve u prvoj i dve u drugoj smeni, i da će broj ekipa biti povećan i u bolnici kako bi se smanjile gužve i skratilo vreme čekanja.POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime