Miljković: RTB mora da ostane državni

Predsednik Sindikata rudara Srbije Ljubiša Miljković kaže da Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor dodaje mora da ostane u većinskom vlasništvu države Srbije.

Ljubiša Miljković
Ljubiša Miljković

RTB Bor jedna je od kompanija koja će, prema najavama iz Vlade Republike Srbije, uskoro morati da izađe iz restrukturiranja.

U Sindikatu rudara Srbije kažu da, iako se puno govori o prodaji RTB-a Bor, država mora da ostane većinski vlasnik kompanije, zbog njenog strateškog značaja.

„Sindikat rudara Srbije podržava sve napore menadžmenta i države da RTB Bor postane kompanija svetskog značaja. U poslednje vreme sve češće se ponovo spominje privatizacija RTB-a Bor. Svi vole borsko zlato, mi smo svesni toga i prethodna i sadaššnja Vlada, pa i svi ostali, ali samo ukoliko ne moraju da plate za njega. Delom se i zbog toga komentarišše o privatizaciji i na neki način stvara panika među zaposlenima“, kaže Miljković, i ponavlja da RTB Bor mora da ostane u većinskom vlasništvu države Srbije.

„Postoji mogućnost da nađemo manjinskog partnera, što znači da će on uložiti novac u RTB Bor, ali neće postati vlasnik. Naravno za uložen novac ostvariće profit, ali najviše što bi mogao da dobije je 49 odsto vlasništva. Mi ćemo kao sindikat u suprotnom iskoristiti sva zakonom dozvoljena sredstva da se spreči loša privatizacija“, naglašava Miljković.

Rezultati postignuti u poslednje četiri godine govore da ova kompanija može sama da posluje na tržištu – proizvodnja je povećana gotovo tri puta, a samo u 2013. godini, RTB Bor je iz tekućeg poslovanja ostvario dobit od 11 miliona dolara.

(Tanjug)