Miloš Petrović: Treba postati „gladan“ znanja u IT oblasti

Boranin Miloš Petrović ima 33 godine i već je stvorio bogato iskustvo u oblasti internet poslovanja. Svoje prve korake napravio je upravo na portalu Bor030. Kako kaže, treba postati „gladan“ znanja u oblasti IT-a jer itekako ima mesta za sve.

Vrlo mlad si počeo da se baviš preduzetništvom, pre svoje 30. godine. Čemu duguješ to?

Da mi je neko za vreme studija rekao da ću samo dve godine po završetku fakulteta otvoriti svoju firmu, rekao bi da je to nemoguće. Ipak, želja da radim stvari na svoj način, da napredujem i da se krećem u pravcu koji želim, a da pri tome ne radim za druge i mali novac, naveo me je u situaciju da već sa svojih 26 godina otvorim svoju agenciju za web dizajn i internet marketing. Dugujem verovatno svojoj prirodi koje je očigledno preduzetnička.

Koliko je zahtevno baviti se preduzetništvom u Boru ili iz Bora, ukoliko se radi online?

Moja firma je otvorena zvanično u Boru, ali sam prva 3 meseca praktično radio iz Beograda. Zbog samog početka i vrlo slabih prihoda u startu bio sam primoran da isečem troškove, a svi znamo da je život u Beogradu skup. Tako sam se posle studija vratio u Bor i oko godinu i po dana radio iz Bora i gradio posao. Za prve klijente sam radio posao izrade sajtova, naplaćivao od 300 do 500 evra, od tih para plaćao porez, ostajalo mi je novca svakao za platu i neki korektan život u Boru.

Internet nam pruža tu sjajnu mogućnost da radimo odakle god, za koga god. Kontakt oči u oči svakako znači i vrlo je preporučljiv ali to se danas završava Skype razgovorima, tako da u potpunosti verujem da je moguće posao graditi iz Bora.

Pokrenuo si i svoj blog koji se bavi temama o online biznisu. Koliko ti je to pomoglo u karijeri i koliko drugim ljudima na ovaj način pomažeš?

Da nije bilo mog bloga Milosblog.com, ne bi bilo ni mog posla, a sigurno ni prvih klijenata. Blog je primarno internet marketing alat, a to sam shvatio onoga trenutka kada su umesto pitanja i komentara krenuli na blogu da pristižu ponude za posao, konkretno za izradu web sajta. Moram da priznam da sam imao samo elementarno poznavanje HTML i CSS-a u tom trenutku, koje bilo ko može da nauči za 3 meseca. Od toga sam krenuo, radio za klijente i paralelno učio.

I meni je fascinantan podatak da sam blog pokrenuo pre 10 godina. On je moja lična karta, biografija, cv, prosipanje pameti, davanje saveta i generator za nove poslovne kontakte.

Ipak, blog nije bio moj digitalni početak. To je pre svega upravo portal Bor030.net koji sam zajedno sa Igorom Mitrovićem pokrenuo pre 13 godina. Tu smo zajednički učili taj isti HTML, šta je forum, blog, praktično osnove interneta. Jako mi je drago da je sajt Bor030.net jedan od najstarijih sajtova u Srbiji koji je i dalje više nego aktivan.

Koliko je formalno obrazovanje bitno u preduzetništvu?

Preduzetništvo je svakodnevni miks tehničkih i menadžersko-poslovnih veština. Tehničke veštine se zaista mogu lako naučiti, bilo da se bavite programiranjem, web dizajnom, internet marketingom. Ipak, menadžersko-poslovne, u koje spada komunikacija, prodaja, osnovno poznavanje finansija i računovodstva, mogućnost rukovođenja, je ipak nešto što ne ume svako.

Svima koji žele da se bave preduzetništvom ili freelanceom, preporučujem knjigu „Mit o preduzetništvu“ koja na odličan način pokazuje prednosti i mane preduzetništva, sa posebnim akcentom na tu razliku između tehničkog i netehničkog dela posla.

Ja sam diplomirao na FON-u u Beogradu i mogu reći da tehničko znanje nisam stekao na fakultetu, već kroz praksu, jer su web poslovi ipak novijeg datuma. FON mi je svakako značio u onom drugom delu oko upoznavanja finansija, marketinga, komunikacije, računovodstva.

Čime se trenutno baviš i kakvi su tvoji dalji planovi?

Poslednjih 7 godina sam fokus totalno postavio na digitalni marketing i povećanje vidljivosti spa hotela u Srbiji, na projektu Wellness-spa.rs. U Boru sam formirao tim i zaposlio dvoje ljudi u punom radnom odnosu i dvoje honorarno. Širimo poslovanje i uskoro ćemo otvoriti nova radna mesta u Boru. Internet poslovanje je moj način života i postoji zaista puno prostora za inovacije. I sam se trudim da svakoga dana naučim nešto novo.

Formirao si konferenciju WebDan u Boru. Koliko je ona pokrenula mlade u Boru da se bave biznisom?

Ideja o WebDan konferenciji je nastala pre tačno 5 godina. Bila je to želja nas mladih koji smo se u tom trenutku bavili internet poslovima da u Bor dovedemo mlade i pametne ljude da održe više predavanja u toku jednog dana. Prva, a posebno druga godina konferencije su pokazale da je bio pravi momenat za to i da je preko 200 mladih želelo da čuje šta je to rad preko interneta.

Konferencija je sigurno pokrenula mlade da se bave poslovima na internetu i dalje formiranje udruženja WebDan i otvaranje internet centra je dokaz za to. Ipak, i dalje smo na početku. Svest o internetu kao mestu za posao je drastično veća nego pre, ali je pred svima nama veliki posao.

Verujem i duboko sam siguran da Bor može biti vrlo jak IT centar u Srbiji. Ipak, na tome moramo svi da poradimo. U Boru će se još dugo kopati ruda, ali to ne znači da se neće razvijati IT.

Šta možeš da poručiš mladim ljudima u Boru?

Kafiće i kafane zamenite neformalnom edukacijom na sajtu Udemy, a umesto pesama na Youtubu pronađite neka interesantna predavanja, na bilo koju temu. Učlanite se u udruženje WebDan, družite se sa ljudima koji se već sada bave nekim poslom na internetu. Postanite i ostanite gladni znanja u oblasti IT-a jer itekako ima mesta za sve.

[box type=“info“ align=““ class=““ width=““]Tekst je deo projekta „Borski omladinski žurnal“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Bor u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.[/box]