Minimalna zarada u Srbiji od sledeće godine 32.126 dinara

Mesečna minimalna zarada u Srbiji od 2021. godine biće povećana 6,6 odsto, sa 30.000 na 32.156 dinara, dok će neoporezivi deo zarade umesto 16.300 biti 18.300 dinara.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Zoran Stojiljković kazao je na konferenciji za novinare posle sednice SES-a da nije bilo konsezusa socijalnih partnera o visini minimalne zarade.

Reprezentativni sindikati su predlagali da se minimalna zarada poveća na najmanje na 34.000 dinara, Unija poslodavaca je procenila da nema uslova da povećanje bude veća od četiri do šest odsto, pa je Vlada Srbije, kao treći član Socijalno-ekonomskog saveta odlučila da povišica bude 6,6 odsto.

„Očekivali smo da po dogovoru minimalac u 2021. godini dostigne minimalnu potrošačku korpu za tročlanu porodici, ali situacija je takva da to nije moglo da se izvede. Veći problem imali smo tokom pregovora sa poslodavcima, a njihov predlog za povećanje bio je 4-6 procenata, što je blizu predloga Vlade Srbije“, rekao je Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Predsednici sindikata rekli su da minimalnu zaradu prima u Srbiji između 350.000 i 370.000 građana i da će oni podneti najveći teret krize.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije je ocenio da će privreda dobiti dodatno opterećenje u vremenu neizvesnosti, ali da su prihvatili ponudu.

„Nadamo se da će i inflacija ostati u okvirima u kojima je bila dosad i da ćemo narednu godinu dočekati sa nekim povećanjem privredne aktivnosti. Povećanje neoporezivog dela sa 16.300 na 18.300 dinara će značajno pomoći privredi“, rekao je Atanacković.

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio da je na Vladi Srbije da donese konačnu odluku, ali da su se vodili prevashodno interesom zaposlenih, ali da su želeli da očuvaju i interese poslodavaca.

„Po radnom satu to znači da sa 172,5 idemo na 183,9 dinara“, naveo je Mali.

(Bor030 / agencije)