Ministar Antić očekuje ozbiljne kompanije za dokapitalizaciju RTB-a

3
441

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da očekuje da se nekoliko ozbiljnih kompanija prijavi na tender za strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen (RTB). Među kojima je i kineska “Zijin Mining Group“.

“Kineska kompanija ima ozbiljne šanse da u tom projektu pokaže da deli istu viziju kao i vlada”, rekao je Antić za televiziju N1 sa samita lidera 16 zemalja srednje i istočne Evrope i Kine koji se održava u Sofiji.

On je kazao da se zna šta Srbija želi – da strateški partner izvrši dokapitalizaciju preko 300 miliona dolara i da nastavi da razvija tu kompaniju.

Antić je potvrdio informacije da će javni pozivi biti raspisan za oko desetak dana.

Govoreći o Samitu u Sofiji, Antić je kazao da je on već postao praksa i da Srbija “bez ikave dileme ima najvažnije odnose sa Kinom u tom formatu”.

On je rekao i da ne očekuje probleme u EU, zbog projekata sa Kinom, jer se insistira na poštovanju evropskih standarda.

“Mi duboko verujemo, da je ta vrsta standardizacije od interesa za nas i za njih, to je najbolji ganat da niko nikada neće imati problem u razvoju projekata sa Kinom”, ocenio je Antić

(Bor030 / Beta)

3 KOMENTARA

  1. Daj Boze da se ostvari takva namera jer bi to donelo resnje za ovaj iscrpljeni grad.Deca bi imala perspektivu i ne bi morala u svet.Kineska tehnologija jedina je sposobna za vadjenje bakra iz rudnog tela borska reka.A tamo lezi bakar za narednih 50 godina.I Kinezi vode racuna o zivotnoj sredini a znamo da je ona nemilice unistavana ceo vek i da se ne moze vise raditi na taj nacin.Dakle dokapitalizacija cista tehnologija a od evropske unije uzeti sredstva za saniranje zivotne sredine i tu zaposliti ono sto je na birou.

  2. GDE JE ISTINA?

    Gospodin Cvetković (na TV N1), lepo je obejasnio RTB Bor na “novom putu svile” i dobro je što su Kinezi zainteresovani za kupovinu RTB Bor. Pitanje je koliko smo mi, to jest Vlada i Menadžment RTB Bor, zainteresovani za prodaju “krave muzare”. U vašem izlaganju ste preneli Sosinu nebulozu i laž da je u Boru izgrađena nova topionica. Istina je da je u Boru izgrađena nova fleš peć za topljenje koncentrata bakra, a ostali delovi topionice i infrastruktura ostali su iz ranijih faza gradnje. Hvalospevi generalnog direktora RTB Bor o ostvarenim profitima padaju u vodu podatkom da gubitak RTB Bor u 2017. godine iznosi 1,7 milijardi dinara, što do sada je majstorski sakrivan daleko od javnosti. O navodnih gubitaka, a ne profita dao je informaciju dr B. Mihajlović.

  3. Dosta vise sa glupim idejama da je potreban neko drugi da nas razvije.Ako neznate kako ,sklonite se.Nedovrsene budale kojima je potreban neko drugi da eksplotisu svoje plemenite metale, neka nahrane svinje i nediraju nista. Netrebaju da se bave politikom i strateskim odlukama.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime