Ministar Dragin u Boru učestvovao u akciji pošumljavanja

 Ministar zaštite životne sredine Saša Dragin danas je u okviru akcije "Milion stabala za Srbiju" sa učenicima srednjih škola u Boru zasadio oko 1500 sadnica bagrema.

U saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine navedeno je da je Dragin obišao radove na brani flotacionog jalovišta Veliki Krivelj, gde je sa đacima učestvovao u pošumljavanju u cilju poboljšanja zdravlja ljudi i životne sredine.

Ove godine planirano je da se u Boru zasadi ukupno 130 hiljada sadnica.

"Mladi predstavljaju našu budućnost i shvatajući važnost obrazovanja, potrebno je ulagati u mlade kako bi stekli znanje i bili spremni da se takmiče i sa Evropom i sa svetom'' rekao je ministar.

On je naglasio da je potrebno više radnih mesta, kako bi mlada generacija imala sigurnu i nezavisnu budućnost i mogućnosti kakve imaju i ostali mladi Evropljani u regionu.

Ministarstvo zaštite životne sredine početkom ove godine pokrenulo je akciju "Milion stabala za Srbiju" kako bi se povećala pošumljenost Srbije, jer svako novo drvo predstavlja novi izvor kiseonika, što poboljšava kvalitet vazduha u naseljenim mestima.

Ministarstvo je izdvojilo oko 80 miliona dinara za realizaciju projekta ''Milion stabala za Srbiju'', a iz Nacionalnog investicionog plana izdvojeno je dodatnih 22 miliona dinara.

Do sada se pošumljavanje obavilo u više od 30 opština i gradova i zasađeno je oko 400 hiljada sadnica, a ostatak će se saditi na jesen.

 

RTB Bor će morati da radi u skladu sa evropskim standardima

Ministar Dragin izjavio je, takođe, da država neće odustati od zahteva da budući vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor radi u skladu sa evropskim standardima na polju ekologije.

"Ministarstvo nikada neće odustati od zahteva da novi vlasnik RTB Bora investira u ekologiju i da izgradi novu topionicu koja će raditi po najvišim standarima u oblasti zaštite životne sredine. RTB više nije stara baba, nego dobra udavača", rekao je Dragin prilikom posete RTB-u Bor.

Dragin je dodao da ruskom SMR-u, drugoplasiranoj firmi na tenderu za prodaju RTB-a Bor, "neće biti omogućene olakšice" koje je tražio kroz predlog izmene i dopune kupoprodajnog i ugovora.

Ministar zaštite životne sredine istakao je da je će priča o prodaji RTB-a biti završena ako SMR ne prihvati te uslove i da će u tom slučaju uslediti raspisivanje novog tendera.

(Izvor: Tanjug, Beta)