Ministar prosvete: Za bolje uslove u borskim i negotinskim školama

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je danas Bor i Negotin. Ministar je sa saradnicima i rukovodstvom ovih opština obišao i neke od osnovnih i srednjih škola.

Ministar Šarčević sa Aleksandrom Milikićem i delom kolektiva OŠ „Vuk Karadžić“

Mladen Šarčević i predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić obišli su danas Mašinsko-elektrotehničku školu i Osnovnu školu ”Vuk Karadžić”. Lokalna samouprava, istakao je Milikić, prepoznala je značaj obrazovanja i ulaže sve napore da u borskim osnovnim i srednjim školama poboljša uslove rada kako učenicima, tako i zaposlenima.

“ U Nacrtu opštinskog budžeta za sledeću godinu predviđena su značajna sredstva za rekonstrukciju škola, ali i ograđivanje školskih dvorišta i dečijih igrališta zbog povećanja bezbednosti dece“, rekao je, tom prilikom, predsednik opštine Bor.

I budžet Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za 2018. godinu je razvojni, istakao je u Boru Mladen Šarčević, jer su u njemu prepoznati mnogi najavljivani projekti.

„Budžet je pre svega veći zbog povećanja zarada zaposlenima u prosveti za deset, visokom obrazovanju i nauci za pet odsto. Budžetirani su brojni razvojni projekti, od kojih se neki tiču preduzetništva, digitalizacije, međunarodne mature i komercijalnih studija. Takođe, za nauku je planirano više novca, a značajan deo namenjen je izgradnji naučno-tehnoloških parkova“, istakao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Mladen Šarčević u poseti Negotinskoj gimnaziji

Ministar prosvete Mladen Šarčević je danas posetio i Negotinsku gimnaziju i Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ u ovom gradu gde je sa direktorima škola i predsednikom Privremenog organa Vladimirom Veličkovićem razgovarao o digitalizaciji u školama, ali i o mogućnostima  povećanja učešća dualnih obrazovnih profila.

„Radimo reforme svih nivoa obrazovanja, a ta reforma se najviše vidi kroz modele i način rada. Napuštamo reprodukcije gradiva i činjenice i svega onoga što je smorno deci i predavačima, ali moramo obučiti oko 80.000 nastavnika da krenu na konceptualno učenje, na ishodno planiranje i međupredmetno povezivanje. Time postaje nastava zanimljivija, time se multidisciplinarno prilazi, time deca mogu da primene stečena znanja, tako da se i mi nadamo da ćemo za par godina biti pri PISA testiranju visoko kotirani“, istakao je  Šarčević u Negotinu.