Ministar prosvete: „Ne mučim đake“

Ministar prosvete Tomislav Jovanović izjavio je danas da ne muči đake.

Tomislav Jovanović / Foto: Tanjug
Tomislav Jovanović / Foto: Tanjug

Ministar je, povodom pisma redakcije „Blica“ premijeru i vicepremijeru u kome navodi da Ministarstvo prosvete, sa ministrom na čelu, maltretira decu, jer uvodi treći test na završnom ispitu, rekao da ne deluje kao čovek koji muči đake.

„Ministar ne muči nikoga. Ako nekog mučim, mučim samog sebe, jer je izuzetan napor da realizujemo posao u koji je uključeno nekoliko institucija“, kazao je Jovanović.

On smatra da je ovakva ocena „Blica“ neodmerena, nefer i da je, kako je kazao, neljudski reći jednom prosvetnom radniku i lekaru da nekoga muči.

„Ja imam dete tog uzrasta i nemam nameru da mučim svoje dete“, rekao je Jovanović na sednici Republičkog odbora Sindikata obrazovanja Srbije.

Navodeći da će na testu za osmake biti tri testa: srpski (maternji) jezik, matematika i kombinovani test iz pet predmeta, Jovanović je ponovio da je to predložio Nacionalni prosvetni savet, što je on i prihvatio.

Jovanović je naglasio da nijedno pitanje neće biti mimo udžbenika, mimo gradiva i da čini sve da realizacija bude „relaksirajuća“ i da deca ne uče zbog završnog ispita, već da uče gradivo predviđeno nastavnim planom i programom.

„Moj zadatak je da sprovedem zakon na najbezbolniji način. Imamo dve mogućnosti – ili da se zakon sprovede ili da neko pokrene inicijativu da se zakon ukine“, rekao je Jovanović, podsetivši da je završni ispit uveden zakonom još pre nekoliko godina.

U otvorenom pismu koje je potpisala redakcija „Blica“ od premijera Ivice Dacicća i vicepremijera Aleksandra Vučića se traži da ne dozvole Minstarstvu prosvete, sa ministrom Jovanovićem na čelu, da maltretiraju decu i da na završnom ispitu 2014. deca polažu test iz srpskog i matematike, bez kombinovanog testa.

Ministar Jovanović je istakao da se ne zalaže za model finansiranja obrazovanja po učeniku (per capita), koji treba da počne da se realizuje naredne godine i predviđen je Strategijom razvoja obrazovanja.

Jovanović je rekao da će prosvetni radnici škola na Kosovu i Metohiji i nakon lokalnih izbora 3. novembra primati platu iz budžeta Republike Srbije.

Prosvetni radnici na Kosovu su deo obrazovnog sistema Srbije, rade prema planovima i programima Srbije, rekao je Jovanović i naveo da Srbija ne ne dozvoljava pravljenje paralelnih institucija.

Obrazovni sistem na teritoriji Kosova deo je obrazovnog sistema Srbije i pokušaji da se prave „paralale“ osnivanjem univerziteta u drugim krajevima Srbije, poput juga, nisu u redu, rekao je Jovanović.

Ministar Jovanović je odgovorio na pitanje člana Republičkog odbora SOS Milana Zaporošca sa Kosova koji se interesovao za radno-pravni status prosvetara nakon lokalnih izbora na Kosovu 3. novembra, kako će se finansirati, u kom sistemu će raditi, koje će planove i programe koristiti.

(Tanjug)