Ministarka Zorana Mihajlović obišla pogone kompanije Ziđin u Boru

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, posetila je kompaniju Zijin Bor Copper (Ziđin Bor Koper) kako bi se upoznala sa izgradnjom pogona odsumporavanja. Tokom posete, ministarka Mihajlović obišla je i pogone rudnika Čukaru Peki čije je otvaranje najavljeno za oktobar ove godine.

Izgradnja novog sistema odsumporavanja omogućiće neutralizaciju aerozagađenja u pogonima kompanije Ziđin Bor Koper. Ovaj sistem odsumporavanja koristi vodeću internacionalnu, visokoefikasnu tehnologiju i od velikog je značaja za zaštitu životne sredine u Boru.

„Ugovor koji Srbija ima sa kompanijom Ziđin vrlo je bitan, ne samo zbog finansijskog momenta, već i zbog poštovanja zaštite životne sredine. I upravo zbog toga sam insistirala da se lično uverim u rekonstrukciju pogona Topionice, jer sam sigurna da sve građane Bora i okoline veoma zanima količina koncentracije sumpor – dioksida u vazduhu. Upravo izrada sistema odsumporavanja u okviru Topionice omogućiće da se od avgusta ove godine količina sumpor – dioksida svede na dozvoljene granične vrednosti. Kompanija Ziđin uložila je u rekonstrukciju Topionice više od 220 miliona evra i sigurna sam da će to dati rezultate“, rekla je Zorana Mihajlović, dodajući da sa svim ovim ulaganjima očekuje da Srbija, posle Poljske, bude druga po proizvodnji bakra i zlata u Evropi.

Zamenik predsednika kompanije Ziđin, Ke Čaojeng (Que Chaoyang), rekao je tokom posete ministarke da se ova kompanija nalazi na sedmom mestu u svetu po proizvodnji bakra, a na trećem mestu u pogledu zaštite životne sredine, i da je to odlična kombinacija koja će doneti boljitak građanima Bora i regiona. Čaojeng je naglasio da je trenutni prioritet kompanije u Boru obezbeđivanje svih ekoloških kapaciteta, kao i smanjenje aerozagađenja u okviru granica normale.

Ministarka Zorana Mihajlović obišla je i pogone rudnika Čukaru Peki, gde je u toku probna eksploatacija rude, dok je zvanični početak rada rudnika najavljen za oktobar ove godine. Prema navodima kompanije Ziđin i ministarstva rudarstva, ovo će biti prvi zeleni rudnik u Srbiji.