Ministarka Zorana Mihajlović posetila RTB

1
94

Čestitajući poslovodstvu Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor na svemu što je uradilo u prethodnom periodu, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović rekla je, u razgovoru sa generalnim direktorom borske kompanije Blagojem Spaskovskim danas, da će Vlada Srbije učiniti aspolutno sve da RTB i u narednom periodu normalno funkcioniše i da Bor na vreme dobije novu topionicu.

zorana-mihajlovic

Plan Vlade i mene kao ministra zaštite životne sredine jeste da se ovde zdravije živi, a sa druge strane i da ne zaboravimo ono što se zove napredak i privredni razvoj. Ovo je najveći ekološki projekat na Blakanu, ali je za Srbiju posebno značajan i ja sam tu da pomognem u svakom projektu – istakla je ministarka Mihajlović.

Dodala je da se zato nada da će rok za izgradnju nove topionice biti ispoštovan i da će se u Boru narednog proleća govoriti o zdravijem i čistijem vazduhu.

Za sledeću nedelju dogovorili smo sastanak sa menadžmentom RTB-a da razgovaramo i o drugim projektima, poput fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i nove energane, jer duboko verujem da je nova topionica nada za čitav ovaj kraj, naročito i u onom drugom delu, razvoju turizma koji je ovde svakako moguć. Zato ćemo delovati u nekoliko pravaca jer je cilj da konačno o ovom kraju počnemo da govorimo kao razvijenom i čistom – podvukla je Zorana Mihajlović.

Izražavajući zadovoljstvo što ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine podržava izgradnju nove topionice u Boru, generalni direktor RTB-a objasnio je zašto je reč o najvećoj ekološkoj investiciji na Balkanu. –

Vrednost celog projekta „nove topionice“ je 265 miliona evra. Od te sume, 100 miliona evra namenjeno je rekonstrukciji topionice, a 165 miliona evra ekološkoj komponenti projekta, odnosno izgradnji nove fabrike sumporne kiseline, postrojenja za prečišćavanje industrijskih voda i nove Energane. Dakle, ta najveća srpska investicija u oblasti ekologije, projekat rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline u Boru, doneće gradu, Boranima i meštanima okolnih sela čisto nebo, čist vazduh i čistu vodu. Narednog proleća konačno ćemo imati ono što ovaj kraj nije imao punih 110 godina – kazao je Spaskovski.

(G. Tončev Vasilić, Kolektiv)

1 KOMENTAR

  1. I cika Sosa ne zna sta prica… Cist vazduh ne mozemo da imamo, to je i deci iz osnovnih skola jasno… Moze da se smanji emisija stetnih materija u znacnoj meri ali ne i da se trajno otklone osim ako ne planira da zatvori RTB… 😉

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here