Ministarstvo: Neće biti ukinut solidarni porez

Ministarstvo finansija poručilo je da nema odustajanja od zakona kojim je od početka godine ustanovljen solidarni porez na primanja iznad 60.000 dinara mesečno.

Foto: RTS.rs
Foto: RTS.rs

“Solidarni porez je ustanovljen zakonom i on se kao takav ne može ni ukinuti dokle god se ne konstituiše nova Skupština. Naš stav je bio da se on mora uvesti i to je jedan vid solidarnosti kako bismo kupili sebi dovoljno vremena da neke stvari sistemski rešimo”, rekao je RTS-u državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikola Čorsović.

Čorsović kaže da nisu kažnjeni oni koji najviše zarađuju, ističući da to na neki način nije fer, ali tvrdi da je to jedina mera koja je mogla da bude donesena.

Izuzetak mogu da budu samo državne firme koje, kako ističu u Ministarstvu finansija, nisu monopolisti, ostvaruju dobit i ne zavise od države. Ministarstvo finansija je naglasilo da je ta mera privremena, ali da će doneti 12 milijardi dinara prihoda u budžetu u ovoj godini.

Odluka o solidanrom porezu važi od početka godine. Deo plate iznad 60.000 dinara oporezuuje se sa 20 odsto, dok se deo plate preko 100.000 dinara oporezuju sa 25 odsto.

Svoje nezadovoljstvo solidarniom porezom istakli su sindikati Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i Opštinski odbor Demokratske stranke (DS) u Boru.

(Tanjug/Bor030)