Ministarstvo odlučilo: Privatizacija RTB-a što pre

Za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor postoji veliki interes investitora iz Kine, Rusije i Kanade i odlučeno da se što pre pronađe strateški partner, kažu u Ministarstvu privrede.

„Radna grupa za privatizaciju RTB Bor odlučila je, u skladu s dogovorom s MMF-om, da bi što pre trebalo ući u postupak privatizacije RTB Bora, a uzimajući u obzir i veliki interes strateških investitora iz Kine, Rusije i Kanade“, navode u tom ministartstvu.

Dodaju i da RTB Bor trenutno ima zadovoljavajuću likvidnost, cena tone bakra iznosi 6.000 dolara, pa je odlučeno da se što pre, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, pronađe strateški partner.

RTB primenjuje Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) kojim mu je država otpisala dug od 900 miliona evra. Preostali dug tog preduzeća od 300 miliona evra treba da bude otplaćen u narednih osam godina, posle jedne godine grejs perioda.

Do sada su bila tri neuspešna pokušaja prodaje RTB-a.

Tender za izbor profesionalnog menadžmenta raspisan je krajem prošle godine i nekoliko je puta produžavan. Poslednji rok je istekao 31. jula.

(Beta)