Ministarstvo odlučilo: Privatizacija RTB-a što pre

4
14

Za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor postoji veliki interes investitora iz Kine, Rusije i Kanade i odlučeno da se što pre pronađe strateški partner, kažu u Ministarstvu privrede.

“Radna grupa za privatizaciju RTB Bor odlučila je, u skladu s dogovorom s MMF-om, da bi što pre trebalo ući u postupak privatizacije RTB Bora, a uzimajući u obzir i veliki interes strateških investitora iz Kine, Rusije i Kanade”, navode u tom ministartstvu.

Dodaju i da RTB Bor trenutno ima zadovoljavajuću likvidnost, cena tone bakra iznosi 6.000 dolara, pa je odlučeno da se što pre, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, pronađe strateški partner.

RTB primenjuje Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) kojim mu je država otpisala dug od 900 miliona evra. Preostali dug tog preduzeća od 300 miliona evra treba da bude otplaćen u narednih osam godina, posle jedne godine grejs perioda.

Do sada su bila tri neuspešna pokušaja prodaje RTB-a.

Tender za izbor profesionalnog menadžmenta raspisan je krajem prošle godine i nekoliko je puta produžavan. Poslednji rok je istekao 31. jula.

(Beta)

4 KOMENTARA

  1. ŽURI SE SAMO ONOM KOJI SE US*AO!

    Čemu ova žurba o privatizaciji RTB Bor, kada se čekalo 10 godina, možda ih cena bakra od 6416,50 $/t bakra ih žulja? Rok za izbor strateškog partnera i menadžmenta više puta je produžavan, a priča se da su veliki broj stranih kompanija zainteresovane, čak se klečalo i puzilo pred kineza, a sve tapka u mestu. Sve dok država upumpava stotinu miliona evra godišnje u RTB Bor, a uz pomoć njegovog čelnika se ispumpavaju velike novci, ovog puta ne u državu već u značajne državne ličnosti. Dok besprekorno funkcioniše transfer novca na liniji: država→RTB Bor→lica iz države i tajkuna. Aktuelni čelnik RTB Bor neće otići u penziju (nakon 70 godina starosti i 46 godina radnog staža sa benificiranim stažom više od 50 godina) niti će biti smenjen, mada već dve godine visi mu smena (zbog fingiranja izveštaja poslovanja, ko bi ga znao?), niti će doći strateški partner, niti kupac, sve dok postoji transfer novca, kako je već rečeno. “Čelnika RTB Bor borani vole manje od pse lutalice“-kako neko reče pre nedelju dana, al’ ga neizmerno vole viđenije persone u državi, jer je to dobar čovek, duša od čoveka, mislim na njih? Tu su njegovi tutori, mada pošteni ljudi(?), ne vole novac, a neizmerno vole firme, svoj narod i svoju državu??!!

  2. Čemu ova žurba o privatizaciji RTB Bor, kada se čekalo 10 godina, možda ih cena bakra od 6416,50 $/t bakra ih žulja? Rok za izbor strateškog partnera i menadžmenta više puta je produžavan, a priča se da su veliki broj stranih kompanija zainteresovane, čak se klečalo i puzilo pred kineza, a sve tapka u mestu. Sve dok država upumpava stotinu miliona evra godišnje u RTB Bor, a uz pomoć njegovog čelnika se ispumpavaju velike novci, ovog puta ne u državu već u značajne državne ličnosti. Dok besprekorno funkcioniše transfer novca na liniji: država→RTB Bor→lica iz države i tajkuna. Aktuelni čelnik RTB Bor neće otići u penziju (nakon 70 godina starosti i 46 godina radnog staža sa benificiranim stažom više od 50 godina) niti će biti smenjen, mada već dve godine visi mu smena (zbog fingiranja izveštaja poslovanja, ko bi ga znao?), niti će doći strateški partner, niti kupac, sve dok postoji transfer novca, kako je već rečeno. “Čelnika RTB Bor borani vole manje od pse lutalice“-kako neko reče pre nedelju dana, al’ ga neizmerno vole viđenije persone u državi, jer je to dobar čovek, duša od čoveka, mislim na njih? Tu su njegovi tutori, mada pošteni ljudi(?), ne vole novac, a neizmerno vole firme, svoj narod i svoju državu??!!

  3. Kakva privatizacija RTB Bor, ljudi moji? Pa on nije privatizovan zvanično, a stvarno je i to je privatna prčija čelnika RTB Bor Spaskovskog uz pomoć mentora iz sastava vlasti Srbije. Zadnjih deset godina jedini koji opstaje je Spaskovski preletajući sa stranke u novu partiju, a mentori se menjaju ponekada na izborima. Takvo je i poslovanjes konca i kanapa, ludo samo rekordi, profiti, ali u bajkolažima i hvalospevima. Gubici čas se vide, čas ne, zavisi ko ih iznosi i čemu služe.

  4. “Radna grupa za privatizaciju RTB Bor odlučila je, u skladu s dogovorom s MMF-om,. Ovakvo telo ne postoji.
    Postoji radna grupa za izbor profesionalnog menađmenta. Neka prodaju oko 200 agencija u Beogradu.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here