Ministarstvo: Podržavamo zahtev meštana Krivelja da se preseli celo naselje, nijedna odluka neće biti protiv volje naroda

Ministarstvo rudarstva i energetike podržava zahtev meštana za izmeštanjem celog naseljenog mesta Krivelj zbog rudarskih aktivnosti i neće biti doneta nijedna odluka na štetu meštana, niti bez dogovora sa njima, rečeno je na sastanku Radne grupe koja je organizovana u gradskoj kući u Boru.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Razgovarano je i o lokacijama i dinamici preseljenja i rečeno je da će država, odnosno Vlada, Ministarstvo rudarstva i energetike i grad Bor zajedno sa stanovnicima Krivelja raditi na realizaciji cilja.

„Ministarstvo je od formiranja otvoreno za sve razgovore i od početka pokušavamo da pronađemo rešenje. Pre toga, MZ nije imala podršku. Neki pre nas su hteli da dele Krivelj na pola, mi to nećemo dozvoliti. I na sastanku kod predsednika republike je dogovoreno da će biti preseljeno celo naselje. Nećemo uraditi ništa protiv volje narode, nikad i nismo. Nažalost, pojedini političari pokušavaju da jedno životno pitanje, kao što je preseljenje meštana Krivelja, iskoriste u predizbornoj kampanji i tako dobiju političke poene. Mi smo ovde da razgovaramo sa narodom i da rešavamo probleme, jer se radi o budućnosti i životu ljudi“, rekla je Jovanka Atanacković, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike.

„Država neće uraditi ništa bez dogovora sa meštanima Krivelja, a cilj je da se pronađe zajedničko, održivo rešenje. Ministarstvo je tu, tu je i grad Bor, zajedno ćemo omogućiti preseljenje na lokaciju za koju se stanovnici Krivelja opredele. Ovo je rudarski grad oduvek, ali današnja situacija je neuporedivo bolja nego ranije. RTB Bor je opstao, povećava proizvodnju i u planu je dodatno zapošljavanje. Zajednički cilj je da obezbedimo svima u Boru bolje životne uslove, sa zdravijom životnom sredinom, a da se rudarske aktivnosti nesmetano odvijaju, u skladu sa svim odobrenjima i zakonskim propisima. Održivo rudarstvo u Boru treba da bude pravi primer da je moguće da obezbedimo privredni rast i ujedno imamo zdravu životnu sredinu“, rekao je Dejan Milijanović, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike.

Kako su rekli predstavnici mesne zajednice, anketa među meštanima je pokazala da je velika većina pokazala da je lokacija koja je najprihvatljivija Tromeđa – Brestovac, Šarbanovac, Zlot 4.

„Znam da je Ministarstvo upoznato sa našom situacijom i verujem da ćemo konačno naći rešenje i dobiti podršku države za naš predlog. Pregledali smo tri ponuđene lokacije koje su bile interesantne i uradili smo anketu među meštanima i više od 95% odsto se izjasnilo za ovu lokaciju, dobili smo jasnu poruku da su naši predlozi uvaženi i lokacija za koju je u anketi glasalo 136 meštana, a za neku drugu samo 6“, rekao je Dalibor Stanković iz MZ Krivelj.

„Napravili smo pomake u rešavanju ovog pitanja uz podršku i predsednika Aleksandra Vučića i Vlade i Ministarstva. Sve vreme radimo na tome da zajedno sa meštanima dođemo do najbolje lokacije za njih. Grad će obezbediti sve uslove koji su u domenu naših nadležnosti, a sve ostalo ćemo raditi uz pomoć Ministarstva i Vlade“, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.