Ministarstvo poziva na oprez pri kupovini hrane tokom uskršnjih praznika i najavljuje pojačanu kontrolu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apelovalo je na potrošače da uoči uskršnjih praznika kupuju hranu isključivo u registrovanim i odobrenim objektima kao što su samoposluge, hipermarketi, specijalizovani maloprodajni objekti ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama.

Takođe, potrošačima se preporučuje da na pijacama kupuju jaja od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum njihove proizvodnje, a proizvode od mleka i mesa na propisanim temperaturama.

U saopštenju se navodi da je pojačana inspekcijska kontrola planirana za uskršnje praznike i da će veterinarski inspektori sprovoditi redovne i vanredne kontrole na svim mestima na kojima se prodaje hrana životinjskog porekla.

Kontrole će se sprovoditi u skladu sa analizom rizika, a posebna pažnja biće posvećena mestima na kojima se očekuje veća ponuda i potražnja u prazničnim danima.

Ministarstvo je pozvalo potrošače da se ponašaju kao „pažljivi kupci“ i da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji. Ujedno, istaknuto je da će veterinarska inspekcija nastaviti sa redovnim nadzorom objekata za proizvodnju, skladištenje i promet hrane životinjskog porekla.

U 2022. godini veterinarski inspektori su izvršili 4.897 redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora u objektima za promet na malo koji stavljaju u promet hranu životinjskog porekla, tokom kojih je utvrđeno 1.581 neusaglašenost. Inspektori su doneli 1.160 rešenja za otklanjanje neusaglašenosti i podneli 273 prijave nadležnim prekršajnim sudovima zbog kršenja odredbi Zakona o bezbednosti hrane.