Ministri Aleksandar Vulin i Aleksandar Antić učestvovaće na proslavi Dana rudara na Borskom jezeru

2
77

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, i ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, prisustvovaće u četvrtak, 6. avgusta 2015. godine, u 14:00 časova, u hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru, obeležavanju Dana rudara i Dana Rudarsko-topioničarkog basena Bor.

aleksandar-antic

Dan rudara ustanovljen je u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika, kod Despotovca, štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega, za skraćenje radnog vremena i besplatno ulje za lampe za osvetljavanje jama, koje su do tada sami plaćali, navedeno je u saopštenju Press službe Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

2 KOMENTARA

  1. ДАН РУДАРА СРБИЈЕ У РТБ БОР, ОВАКО ЈЕ БИЛО?! (хумореска)

    Свећан дан да свећанији не може бити 6. август 2***. године. Бистро и ведро небо, ваздух оштар и чист планински као да је из 1903. године. У кругу нове топионице, која ради пуном паром, рентабилно и профитабилно изнад пројектованих параметара, широки зелени травњаци, воћњаци (вишње, кајсије, брескве, крушке и свега тога) и разнобојног цвећа најразличитијег и прекрасног асортимана шири пријатни мирис. Све као из најчувеније светске бајке. На травнатом тамнозеленом платоу ражањ и на њему лепо припремљен во од 900 кг. Од гасова и дима из погона ни трага ни зрака, само се ражањ дими, и мирно и тихо се окреће уз помоћ ветрењаче. На пет метара црвен тепих, као у Титово време, правилно распоређени стилизовани столови и столице, са прекрасним наслонима, у облику аноде бакра. На столовима вазе израђене од борског старог злата у облику римске анфоре, аранжиране најбољим холандским цвећем, прибор од прекрасног жутог и белог борског злата, многи из поштовања нису га користили. Тачно на време надлеће авион, из кога излећу добро обучени и весели падобранци. Први, Соса певајући песму “Не може ми нико ништа никада”, други, председник, шапчући: бакар, злато сребро, па премијер изговарајући гласно: реформе, профит ММФ и тако редом цео менаџмент РТБ Бор Компаније. Срдачан поздрав с присутним. Гости (падобранци) редом брзо и нежно седају, са северне стране председник, па премијер и министри. Са истока, први седа Соса, видно расположен, наспрам председника, па чланови менаџмента чутећи седају. Весело, да веселије не може бити нити је било, кажу мудро. Музика као из бајке, певају мелодично и надахнуто из сва уста и срца без задршке, Ивица и Соса, најширег репертоара фолк песама. Печење вола, иће и пиће, на крају, десерт – воће и поврће из топионичког засада. Након два сата, деле се строго заслужене и традиционалне “Шистекове награде”, честитке, љубљење, грљење до изнемоглости. Соса поздравља славодобитника, постројених као војске Александра Македонског, и дружбу, видно расположени, загрејани и раздрагани, па каже: “… месечна производња најбољег бакра вишља у историји, трошкови рударске и металуршке производње никад нижи у свету (цена на LME 15000? евра/тони), никада мање (извините, никада више) запослених радника и стручњака, профит (добит, како је навикао да каже, примедба аутора) неколико милијарди долара годишње и више…“. Прекидају га громогласни аплаузи и повици присутних. На крају, све се добро и лепо заврши, друштво задовољно се растура. Авион покупи госте, с њим и Соса, право за Београд. Из авиона, у ваздуху, Соса, са завидне висине, баца транспарент флуороцентно трепчући, на коме пише “Срећан дан моји рудари, обећао сам, сада гледајте!“. Сви се разиђоше. Завлада мир и тишина, чује се само тиха скоро нечујна бука по неке радне машине. Наоколо нечујно, а видљиво, пада тиха ноћ.

  2. Čestitam, u svoje ime, Blagoju Spaskovskom, čelnika RTB Bor, što se dobronamerno i ljudski setio, smogao snage, utrošio ogromnu energiju da ubedi Komisiju i uveličao Dan rudara, što je na jedvite jade uspeo da premijeru Srbije dodeli Prvu nagradu „Inženjera Šisteka”. Ljudski je da se i setio Mlađana Dinkića, koji ga je doveo za čelnika, obezbedio mu pare i kredite više od trista miliona evra, a kada se javio Vučič okrenuo mu sva leđa..

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime