Misterija uspeha

0
39

U početku postoji san koji ne prolazi, bljesak nadahnuća koji sine samo jednom u životu – opsesija, ideja koja će promeniti život, nešto što će izazvati veliki preokret. Svi koji žele da poprave svet prvo postanu opsednuti veličanstvenom idejom.

 

Novi proizvod, nova kompanija, nova partija, nova organizacija, bilo šta novo – sve se može, kad se hoće…


U početku postoji san koji ne prolazi, bljesak nadahnuća koji sine samo jednom u životu – opsesija, ideja koja će promeniti život, nešto što će izazvati veliki preokret. Svi koji žele da poprave svet prvo postanu opsednuti veličanstvenom idejom. Od prikupljanja kapitala do zapošljavanja pravih ljudi, od definisanja stava s kojim će se izaći pred svet do stvaranja sopstvenog brenda, od noviteta o kojem se priča do prestiža konkurencije, od predsedavanja do stvaranja zajednice, najuzbudljivija rečenica koja najavljuje nova otkrića, nije “Eureka”! – već “Baš čudno”!

Veliki poduhvati običnih klinaca, hrabrih duša i svetaca, stvaraju budućnost. Osnovni principi uspeha imaju više sličnosti nego razlika. Ključ uspeha je u preživljavanju mikroskopskih zadataka i istovremenom približavanju budućnosti. Suštinu predstavlja “ogroman i permanentan rad” u skladu sa poslovnim kodeksom i procedurama. Pritom, veoma su bitna i “nepisana pravila uspešnih” – nešto između (1-11).

  • Uzrok uspeha

1. Početak – Svako treba pažljivo da razmotri, kojim putem ga srce vuče i tek onda se svom snagom može opredeliti za put uspeha.

  • Artikulacija uspeha

2. Zauzimanje stava – “Dozvoli da se predstavim. Ja sam Pera Kojot… zvani Genije. Ništa ne prodajem i ne radim da bih se školovao, zato hajde da pređemo na stvar. Ti si zec i ja ću te pojesti za večeru. Dakle, ne pokušavaj da pobegneš! Ja sam mišićaviji, lukaviji, brži i veći od tebe… a uz to sam i Genije. A ti, ti bi teško položio i prijemni za upis u vrtić. Zato ću ti dati uobičajena dva minuta da se pomoliš”.

3. Prezentacija – Potrebno je pripaziti malo na reći, kako ne bi naškodile sopstvenoj sreći.

4. Plan – Za pripremu bitke, pisanje planova je beskorisno ali je planiranje nezamenljivo.

  • Aktiviranje uspeha

5. Snalaženje – Sasvim je u redu visoko ciljanje, pod uslovom da se ne oskudeva u municiji.

6. Pridobijanje zaposlenih – Suštinski je značajno zapošljavanje onih čije su perspektive, sposobnosti i rasuđivanja radikalno drugačija. U njih treba imati poverenja i nagrađivati ih. Ova retkost iziskuje, nesvakidašnju skromnost, toleranciju i mudrost.

7. Prikupljanje kapitala – Svi postavljaju ista pitanja… Kako doći do vlasnika rizičnog kapitala? Koliki procenat je moj? Niko ne pita – Kako se pravi posao!

  • Širenje uspeha

8. Udruživanje – Savez dvojice lopova, koji su jedan drugom tako duboko zavukli ruke u džepove, da ne mogu svaki za sebe, da opljačkaju trećeg.

9. Sopstveni brend – Najbolji brendovi nikad ne nastaju, ako se neko nameri da ih stvori. Fokus je na stvaranju profitabilnog brenda i organizacije koja može da ih podrži.

10. Prizivanje kiše – Ne treba vrebati laku lovu već raditi “nešto sa svojim životom”. Treba stvarati, a ne kupovati i prodavati tuđu robu.

  • Dužnost uspeha

11. “Na svom mestu” – Istinska čovekova mera je njegovo ophođenje s nekim, ko mu ne može ni na koji način pomoći.

Opomena, da ne trčimo za novcem, položajem ili slavom, dobiće pravu vrednost, onog trenutka kada upoznamo nekoga, kome nije stalo ni do čega od toga. Tada ćemo shvatiti “koliko smo siromašni”.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime